Ukrajina zabavila 1,5 miliardy dolarů exprezidenta Janukovyče. Dostane je armáda

Ukrajina zabavila přes 1,4 miliardy dolarů (asi 37 miliard korun), které patřily bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi a jeho spolupracovníkům. Banka Oščadbank peníze převedla do státní pokladny. Informovala o tom agentura Interfax s odkazem na ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Peníze exprezidenta v únoru 2015 na účtech zmrazila Státní služba finančního monitoringu. O jejich propadnutí státu rozhodl ukrajinský soud.

Porošenko také oznámil, že zabavený obnos chce Kyjev využít pro potřeby ukrajinských ozbrojených složek. „Požádal jsem vládu a parlament, aby udělaly potřebné změny ve státním rozpočtu a použily zabavenou částku pro potřeby ukrajinské armády, národní gardy, bezpečnostních složek a pohraniční služby,“ řekl prezident.

Janukovyčovy zdroje chce Porošenko použít na stavbu továrny pro výrobu munice, nákup moderních radiokomunikačních zařízení, radarů pro detekci dělostřeleckých střel a dronů a na výstavbu ubytoven pro vojáky.

Exprezident se v současné době ukrývá v Rusku, kam s pomocí ruské tajné služby uprchl po násilném převratu v únoru 2014. Tehdy v Kyjevě při bojích demonstrantů s policií zemřelo sto lidí. Kromě zabavení peněz na ukrajinských účtech zmrazila státní služba i prezidentova aktiva ve Švýcarsku.

Vydáno pod