Ukrajinská prokuratura bude Janukovyče stíhat za vlastizradu

Ukrajinská vojenská prokuratura obžaluje exprezidenta Viktora Janukovyče z vlastizrady. Příslušný obžalovací spis má co nejdříve předat soudu. Podle žalobců Janukovyč na jaře roku 2014 požádal Rusko o vojenskou pomoc, aby potlačil prozápadní povstání v Kyjevě.

Ukrajinský vrchní státní zástupce Jurij Lucenko na tiskové konferenci v Kyjevě řekl, že k obžalobě exprezidenta z vlastizrady mají vyšetřovatelé dostatek důkazů. Soud s exprezidentem se má uskutečnit i v Janukovyčově nepřítomnosti.

Ačkoli Janukovyč popírá, že ruské jednotky pozval, prokuratura se odvolává na vyjádření bývalého ruského vyslance v OSN Vitalije Čurkina. Ten v Radě bezpečnosti OSN argumentoval dopisem, ve kterém Janukovyč žádá ruského prezidenta Vladimira Putina o vojenskou pomoc. Na videozáznamu Čurkin údajně ukazuje fotokopii dopisu.

Soud si vyslechl Janukovyče v listopadu přes videopřenos (zdroj: ČT24)

Podle prokuratury o dopise hovořil i Putin a v roce 2014 o něm jednal ruský parlament. „Putin se obrátil na parlament s žádostí o vyslání ruských jednotek na Ukrajinu. V důsledku toho došlo později k anexi Krymského poloostrova,“ řekl prokurátor Ruslan Kravčenko. Jako důkaz uvádí prokurátor videozáznam z jednání ruského parlamentu.

Podle Lucenka se Janukovyč kvůli získání ruského exilu snažil budit zdání, že ruská vojska při okupaci Krymu postupují legálně. Exprezident podle něj písemně požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o nasazení ruských sil na ukrajinském území. Napomáhal prý také ruským silám při podvratné činnosti a agresivní válce proti Ukrajině, jakož i při změně hranic.

Janukovyč se v současné době ukrývá v Rusku, kam uprchl v únoru 2014. Tehdy v Kyjevě při bojích demonstrantů s policií zahynulo sto lidí. V kauze vlastizrady je ochoten vypovídat, nikoli ale na území Ukrajiny.

Rusko nabídlo vyslechnout exprezidenta na svém území vlastními orgány za přítomnosti ukrajinských vyšetřovatelů. To ale ukrajinská prokuratura odmítá.