Rytmy Eurovize zaduní v Tel Avivu. Záměr uspořádat hudební show v Jeruzalémě narazil

Události: Kontroverze kolem konání Eurovize v Tel Avivu (zdroj: ČT24)

Pořadatelskou zemí příští soutěže Eurovize bude v roce 2019 Izrael. Pořadatelským městem měl být Jeruzalém, avšak nakonec se jím stane Tel Aviv. V tamních klubech vystupovala i vítězka posledního ročníku, izraelská zpěvačka Neta Barzilajová. Místo konání už stihlo vyvolat kontroverze, které soutěž v posledních letech provázejí často.

Eurovize se tradičně koná v hlavním městě země, jejíž hudebník zvítězil v předešlém roce. Loni si srdce fanoušků získala Neta Barzilajová. Majitel rockového klubu Barby v Tel Avivu Šaul Mizrachi se s ní zná, loni tam vystupovala. „Je úžasná. Myslím, že přišla v pravý čas, s pravou image,“ říká. „Je příkladem pro všechny plnoštíhlé ženy na světě, že můžou vyhrát. Holky, my můžeme vyhrát,“ doplňuje ho obyvatelka Tel Avivu Adi Doronová.

Výstřední dáma s hudebním vzděláním má široký hlasový i žánrový rozsah. Jenže ani ona, jako mnohá témata související s židovským státem, neunikla politizaci. „Je poctou, že soutěž Eurovize zamíří příští rok do Jeruzaléma. Bude nám ctí být hostiteli,“ řekl ještě v květnu izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Pojem hlavní město však v některých zemích není jednoznačný a všeobecně přijímaný. Takovou zemí je i Izrael. Tamní vláda považuje za své hlavní město Jeruzalém. Jenže většina světového společenství vnímá status města jako složitější a svá velvyslanectví provozuje v nesporně izraelském Tel Avivu.

Podobně situaci vnímají i organizátoři Eurovize. Ti proto pro konání soutěže v roce 2019 zvolili Tel Aviv. Oficiálně volbu odůvodnili tím, že je kulturním a obchodním centrem Izraele a otevírá dveře kreativitě. Soutěž Eurovize se přitom už jednou v Jeruzalémě konala. V roce 1999 se to obešlo bez závažných incidentů.

Někteří západoevropští umělci jako například Roger Waters jdou ještě dál. „Podporujeme upřímnou výzvu od palestinských umělců k bojkotu soutěže Eurovize 2019 pořádané v Izraeli,“ napsali ve výzvě podporující požadavek některých palestinských umělců. Ti chtějí bojkotovat celý Izrael kvůli jeho okupaci palestinských území i jeho politice vůči arabským obyvatelům.

Není to poprvé, kdy Eurovize musí řešit nehudební tahanice. Před dvěma lety vyhrála Ukrajinka Džamala s písní o osudu krymských Tatarů. Rusko, které Krym anektovalo a považuje ho za svůj, protestovalo. Před šesti lety bojkotovala soutěž Arménie, protože se konala v znepřáteleném Ázerbájždánu.