Žantovský o „jeruzalémském“ kroku Trumpa: Bouchnutí do šachovnice, aby se figurky začaly hýbat

Šéf Bílého domu Donald Trump se ve středu rozešel s dosavadní americkou politikou, když uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a nařídil přípravy na přesun americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Bývalý velvyslanec České republiky v Izraeli i ve Spojených státech, Michael Žantovský, označil postup amerického prezidenta za takový, s nímž má tradiční diplomacie potíže, protože se tento krok právě neřídí diplomatickými pravidly.

 „Z jednoduchého hlediska lze říci, že splnil jeden ze svých předvolebních slibů. Sledoval tím zřejmě ale ještě něco jiného. Je to trochu bouchnutí do šachovnice, aby se figurky začaly pohybovat a aby se něco rozběhlo v tak statické situaci, jaká je na Středním a Blízkém východě,“ uvedl Žantovský.

Zároveň připomněl, že něco jako mírové řešení izraelsko-palestinského konfliktu zatím neexistuje. „Ta situace je zablokovaná už celou řadu let, od druhé intifády, a žádné iniciativy nevedly vpřed. Takže když se figurky postaví jinak, tak by se jistý pohyb mohl uskutečnit. Také by ale mohlo dojít k násilí a vývoji, který by si jistě nikdo nepřál,“ zdůraznil Žantovský.

Podle jeho názoru se z diplomatického hlediska jedná o nesporně riskantní manévr. „Ale za ten rok, co je Donald Trump u moci, si všímáme, že toto dělá poměrně často a zatím mu to jakž takž vychází,“ dodal Žantovský.  

Vypukne třetí intifáda?

Vůdce palestinské organizace Hamás Ismáíl Haníja už vyzval k zahájení nového povstání – intifády – proti Izraeli. Palestinští lídři také vyhlásili „tři dny hněvu“. „Mírový proces skončil. Rozhodnutí Donalda Trumpa je smrtelným úderem,“ prohlásil palestinský politik Mostafa Alhersh.

90' ČT24: Spor o Jeruzalém (zdroj: ČT24)

Podle odborníka na Blízký východ, Marka Čejky, může nynější napjatá situace vést k systematičtějším nepokojům ze strany Palestinců. „Na druhou stranu se už několikrát v minulosti mluvilo o vypuknutí třetí intifády – letošní i minulé léto, kdy dramatické střety trvaly několik dnů i týdnů – ale ve skutečnosti k ničemu nedošlo. Je třeba si počkat na to, co se bude dít dále,“ poznamenal politolog brněnské Mendelovy univerzity.

Blízkovýchodní zpravodaj České televize Jakub Szántó zase připomněl, že Trumpovo rozhodnutí může jednak otřást vzájemnými vztahy Izraele s Egyptem a Jordánskem, a jednak může mít do značné míry vliv na spojenecké vazby mezi USA a těmito dvěma arabskými zeměmi. „Hlavními patrony Palestinců nejsou a nikdy nebyli Íránci. Byl to naopak na jedné straně Egypt a na straně druhé Jordánské království,“ doplnil Szántó.