„Víte lépe než Maďar, co chce Maďar?“ Orbán odmítl výtky europoslanců

Události ČT: Orbán odsoudil EU za migrační krizi (zdroj: ČT24)

Maďarský premiér Viktor Orbán v Evropském parlamentu odmítl všechny výtky ohledně porušování základních hodnot Evropské unie, právního státu a lidských práv. Prohlásil, že při středečním hlasování o doporučení spustit kvůli tomu proti Budapešti sankční řízení neodsoudí většina europoslanců jeho vládu, ale jeho zemi a její lid. Maďarsko se ale podle Orbána nepodvolí.

Europoslanci budou ve středu hlasovat o doporučení, aby Evropská komise zahájila proti Budapešti řízení kvůli vážnému ohrožení hodnot, na nichž je Evropská unie založena. Budapešti by teoreticky mohlo hrozit i pozastavení hlasovacích práv v Unii.

Evropská komise už poslala Maďarsko k unijnímu soudu kvůli podobě maďarského zákona o azylu a navracení uprchlíků. Budapešť také dostala v červenci dva měsíce čas na vysvětlení dalšího zákona, kterým byla zakázána jakákoli pomoc lidem žádajícím o azyl.

„Odsoudíte Maďarsko, které je už tisíc let součástí křesťanské Evropy a i svou krví bojovalo za svobodu a demokracii,“ prohlásil před středečním hlasováním Orbán. „Chcete většinou hlasů rozhodovat, co je pro Maďary správné. Víte lépe než Maďar, co chce Maďar?“ uštěpačně se ptal Orbán, jehož strana v dubnu vyhrála třetí parlamentní volby za sebou, a to jasnou většinou.

Teď se ale EP podle Orbána chystá umlčet ty, co nemají stejný názor, například na migrační politiku, a potrestat Maďary za to, že nevolili opoziční socialisty. A ptal se také, zda snad má pykat Maďarsko za to, že se nechce stát „zemí přistěhovalců“.

Timmermans: Se žadateli o azyl nezachází Maďarsko zrovna křesťansky

Autorka kritické zprávy o situaci v Maďarsku Judith Sargentiniová zdůraznila, že Orbánova vláda umlčela opoziční média, zbavuje další generace možnosti kriticky přemýšlet a brání nevládním organizacím sloužit lidem na okraji společnosti, zatímco jednotlivci se obohacují na účet peněz od poplatníků z Evropské unie. 

Europoslanci odsuzovali „nejzkorumpovanější režim v EU,“ „kult osobnosti“ maďarského premiéra či „rasismus“ v přístupu k romské menšině či obecně „autoritářskou, protidemokratickou politiku“ šéfa maďarské vlády.

Naopak polský europoslanec Ryszard Legutko za konzervativce odmítl „útok proti legitimní, demokraticky zvolené vládě“. Za Orbána se postavil také známý britský euroskeptik Nigel Farage. Zazněla i připomínka, že Orbánovu stranu v EP zastupuje i romská poslankyně.

Kritiku europoslanců na Orbánovu adresu podpořila Evropská komise. „Bohužel, musíme sdílet znepokojení ohledně nezávislosti soudnictví, korupce a dodržování základních práv, včetně akademických svobod a svobod médií. Opatření maďarské vlády omezují občanskou společnost,“ prohlásil místopředseda EK Frans Timmermans.

Za neslučitelné s unijním právem označil i politiku maďarské vlády vůči migrantům a zacházení s žadateli o azyl, které podle komisaře „není zrovna křesťanské“. Varoval také, že nelze ani tolerovat pochybení v zacházení s unijními penězi. Komise bude Maďarsko dále sledovat a „přijme potřebné kroky, pokud to bude nutné“.

Pro přijetí doporučení musí být absolutní většina europoslanců

Aby EP – vůbec poprvé – přijal doporučení podniknout kroky proti Budapešti, bude ve středu vyžadovat hlasy alespoň dvou třetin přítomných poslanců, které dohromady musí představovat absolutní většinu, tedy nejméně 376 hlasů.

„Budu hlasovat proti jakémukoliv postihu Maďarska,“ avizoval český europoslanec Tomáš Zdechovský, podle kterého je kritika Orbánovy vlády nevyvážená a často i nesmyslná. Místopředseda EP Pavel Telička sice také pokládá tuto kritiku za často ovlivněnou emocemi, ale dodává, že „problém existuje“ a „situace je natolik vážná, že není prostor pro pokrytectví“.

Stejné proceduře, o které budou ve středu hlasovat europoslanci, čelí od loňského roku také Polsko. Maďarský parlament na počátku tohoto roku schválil rezoluci, v níž vyjádřil Varšavě podporu. Pro odebrání hlasováních práv některé členské zemi EU by musely hlasovat všechny zbylé státy.