Šest mrtvých, desítky zraněných a stovky zrušených letů. Japonsko zasáhl nejsilnější tajfun za čtvrt století

Nejméně šest lidí zemřelo a dalších 126 bylo zraněno během tajfunu Jebi, který zasáhl západní pobřeží Japonska. Kvůli hustým lijákům a vichru v nárazech o rychlosti přes 200 kilometrů v hodině muselo být zrušeno přes 700 letů i řada trajektových a železničních spojů. Více než milion obyvatel dostal od úřadů doporučení k evakuaci. Na západě země je bez elektřiny zhruba 1,5 milionu domácností. Podle japonské tiskové agentury Kjódó se jedná o nejsilnější tajfun v Japonsku za posledních 25 let.

Tajfun Jebi, jehož název znamená v korejštině vlaštovka, udeřil na pevninu na nejmenším z hlavních japonských ostrovů Šikoku kolem poledne místního času (05:00 našeho času). O několik hodin později se prohnal kolem západního pobřeží největšího japonského ostrova Honšú a zamířil dál na sever.

Tajfun Jebi udeřil: evakuovat by se mělo přes milion obyvatel Japonska (zdroj: APTN)

Japonský meteorologický ústav uvedl, že tajfun provázejí husté lijáky a vichr o rychlosti 160 kilometrů v hodině, který v nárazech dosahuje až 215 kilometrů. Podle televize TBS už zemřelo šest lidí. Je mezi nimi například 71letý muž, který byl nalezen pod troskami zříceného skladiště, či sedmdesátník, který spadl ze střechy svého domu. Televize NHK oznámila, že dalších 126 lidí bouře zranila.

Ve městě Ósaka na ostrově Honšú byl kvůli tajfunu uzavřen americký konzulát a také oblíbený zábavní park Universal Studios Japan. Některé firmy v postižených oblastech vyzvaly zaměstnance, aby v úterý zůstali doma, a některé školy zrušily vyučování.

Voda zaplavila ranveje mezinárodního letiště

Na ósackém mezinárodním letišti Kansai, které leží na umělém ostrově, byly zaplaveny ranveje. Zrušeny byly stovky letů. Pozastaven byl i provoz na trase rychlovlaků mezi Tokiem a Ósakou.

Do mostu, který spojuje letiště Kansai s pevninou, narazil kvůli silnému větru námořní tanker a poškodil ho. Tanker byl prázdný, takže další škody nevznikly a také posádka vyvázla bez zranění, sdělila japonská pobřežní stráž.

Na záběrech japonské televize ze západních oblastí země byly vidět vysoké vlny narážející na pobřeží, kamion převrácený na bok, spadlé stromy či kus plechu hnaný vichrem přes parkoviště.

Metropole Tokio je od centra bouře dost vzdálena, až do úterního večera se ale ve městě čekají silné srážky a vichr.

Jižní pobřeží USA ohrožuje tropická bouře Gordon

Na bouřlivé počasí se připravuje i jižní pobřeží Spojených států, kam se blíží Gordon. Tropická bouře podle meteorologů může způsobit bleskové povodně a mohutné pobřežní vlny.

Na středeční příchod bouře se připravují obyvatelé států od Louisiany, Mississippi po Alabamu, kde by mohla dosáhnout i síly hurikánu, uvedl list USA Today. Už v úterý prudké deště skrápěly pobřeží Floridy. V některých částech jižní Floridy včetně ostrůvků Florida Keys bylo vyhlášeno varování, evakuace však nařízeny nebyly.

Bouře se podle Národního střediska pro hurikány (NHC) nacházela ráno místního času (po poledni našeho času) zhruba 30 kilometrů západně od floridského města Key Largo a mířila severozápadním směrem rychlostí 28 kilometrů v hodině.

Gordon s sebou nese vítr o rychlosti 75 kilometrů v hodině, který však bude podle meteorologů zesilovat až ke stovce a není vyloučeno, že pobřeží by mohl zasáhnout silou hurikánu přes 119 kilometrů v hodině.

„Jakákoli tropická bouře má potenciál zesílit na hurikán, i když se nad teplými vodami bude pohybovat jen den či dva,“ varoval meteorolog serveru AccuWeather Alex Sosnowski.

Události ČT: Japonsko zasáhl nejsilnější tajfun za posledních 25 let (zdroj: ČT24)
Vydáno pod