Ze zříceného mostu v Janově spadl i český kamion, řidič přežil

Při neštěstí v italském Janově spadl z mostu Morandi i kamion pražské firmy SPED-IT. Český řidič přežil a komunikuje s lékaři, uvedli zástupci firmy. Neštěstí si ale podle záchranářů vyžádalo mnoho lidských životů: podle vicepremiéra Mattea Salviniho zemřelo 35 lidí.

Po sedmačtyřicetiletém řidiči začala firma pátrat krátce poté, co se zaměstnanci dozvěděli o pádu mostu z vysílání Českého rozhlasu. Podle jednatele společnosti Tomáše Kubíčka zkontrolovali GPS řidiče, a když zjistili, že poslední zprávu o něm mají z 11:26 v místě neštěstí, pátrali po něm na fotografiích a následně zalarmovali český konzulát v Itálii.

„Náš kamion jsme našli na fotkách na Twitteru, jak lezli do kabiny záchranáři. Takže jsme obvolávali všechny nemocnice. Z návěsu nezbylo vůbec nic,“ doplnil druhý jednatel pražského dopravce Václav Zázvůrek. Řidič převážel papír a zboží měl skládat právě poblíž Janova. 

Jednatel firmy Zázvůrek: Náš řidič má zlomená žebra a propíchnutou plíci, převoz bude možný za týden (zdroj: ČT24)

Mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová upřesnila, že se firma na úřad obrátila, když se jí nedařilo spojit se s řidičem. Český konzul následně podle Zázvůrka navštívil řidiče v nemocnici a hovořil s lékaři.

„Podle informací, které jsme obdrželi od kolegů z ambasády, byl řidič zraněn, nicméně není v ohrožení života. Byl odvezen do nemocnice v Janově, kde je v ošetřování,“ uvedla Valentová s tím, že sám řidič velvyslanectví o pomoc nepožádal.

Kubíček odpoledne potvrdil, že řidič je zraněný. „Má zlomený nos, pár žeber. Bude se zajišťovat jeho převoz do Čech,“ doplnil s tím, že řidič pracoval ve firmě zhruba osm let a byl spolehlivý.

Podle Zázvůrka má řidič zlomená čtyři žebra a propíchnutou plíci. „Zatím zůstává v nemocnici a jeho transport bude možný nejdříve za pět dní,“ dodal večer. 

Český řidič má zlomený nos a žebra, potvrdil jednatel firmy (zdroj: ČT24)

Rodina řidiče zprávu o tom, že je muž v pořádku, přivítala.  Nechce ale zveřejňovat bližší informace. „Mají radost. Řidič je šťastný, že to přežil,“ uvedl Kubíček.

Odhadovaná škoda na soupravě firmy SPED-IT je podle Zázvůrka hruba 2,5 milionu korun. Řidiči firmy jezdili přes most Morandi pravidelně a nikdy nezmiňovali, že by byl most ve špatném stavu.

O jiných českých zraněných či obětech nemá ministerstvo zahraničí informace, nemůže ale vyloučit, že na místě byli i jiní Češi. S výjimkou zaměstnavatele zraněného řidiče se na úřad ani nikdo neobrátil. „Na naši konzulární linku se od doby neštěstí obrátil jenom zaměstnavatel českého řidiče kamionu, nikdo další nás v této věci nekontaktoval,“ dodala Valentová.

Na zříceném mostě v Janově byl český kamion, řidič přežil (zdroj: EBU)

Neštěstí se nedotklo ani autobusové linky z Prahy do Janova. „Autobus společnosti RegioJet (…) s pravidelným příjezdem do Janova ve 14:35 před několika desítkami minut v pořádku dorazil do cíle na svou zastávku Piazza Vittoria v Janově,“ informoval ve čtyři odpoledne mluvčí Regiojetu Aleš Ondrůj.

Autobusy společnosti Eurolines jezdí do Janova pravidelně jen ve středu a v pátek, pro středeční spoj firma připravuje objízdnou trasu.

Zemřely desítky lidí

V Janově se zřítila část mostu, který je součástí dálnice A10. V době neštěstí po zřícené konstrukci bylo asi dvacet vozidel včetně českého kamionu. Zatímco několik osobních vozů sutiny rozdrtily, nákladní vozy skončily v řece pod mostem.

Dálniční most se zřítil krátce před polednem a podle záchranářů zemřely desítky lidí. Náměstek ministra dopravy uvedl, že zemřelo 35 lidí. Z trosek pak záchranáři vyprostili i třináct zraněných – mezi nimi by měl být právě i český řidič. 

Dálnice A10 spojuje Janov a italsko-francouzský hraniční přechod Ventimiglia. Přes most vede například jedna z možných tras z Prahy do Monaka či Nice.

Události ČT: Pád mostu na předměstí Janova (zdroj: ČT24)