Kdo recykluje, ušetří. Britské lunaparky nabízí slevy za vrácené plastové lahve

Kdo vrátí plastové lahve, zaplatí jen poloviční vstupné. Nový systém zavádějí některé zábavní parky ve Velké Británii ve spolupráci se společností Coca-Cola. Návštěvníky turistických atrakcí tak chtějí přimět k důslednější recyklaci plastového odpadu.

Pilotní program zavádí britská firma Merlin, která vlastní tematické parky napříč Spojeným královstvím. Většina plastových lahví totiž stále končí ve směsném odpadu. Do speciálních boxů mohou návštěvníci odevzdat prázdné půllitrové lahve: za odměnu dostanou poukazy s padesátiprocentní slevou na vstupné. 

Výměna bude možná u vchodů do Legolandu, Alton Towers, Thorpe Park a Chessington World of Adventures, kupony ale mají platit ve všech třiceti atrakcích, které společnost Merlin v Británii provozuje. Zkušební verze projektu poběží do poloviny října.

Na instalaci zařízení, připomínajících automaty na pití, se podílí nápojový gigant Coca-Cola. „Všechny naše lahve jsou recyklovatelné,“ odůvodňuje přínos projektu manažer Coca-Coly pro Velkou Británii a Irsko Jon Woods.

„Chceme jich zpátky dostat co nejvíc, abychom z nich mohli vyrobit nové a nekončily tak na skládkách,“ dodal Woods a odkázal se přitom na průzkum, podle nějž je 64 procent Britů ochotno zapojit se do recyklace odpadu, pokud mají nárok na okamžitou odměnu.

Problematiku plastů chce řešit také britská vláda

Denně ve Spojeném království končí na skládkách asi 700 tisíc plastových lahví. Narůstá proto tlak na vládu, aby zabránila znečišťování přírody a oceánu. V březnu oznámilo ministerstvo životního prostředí plány na zavedení povinného vratného systému na lahve a plechovky.

V soukromém sektoru se iniciativy jako první chopila společnost Co-op, která zavedla výkup plastových lahví v síti svých supermarketů. Recyklovaný materiál používá pro výrobu lahví na vodu prodávané pod vlastní značkou, informoval list The Guardian.