Evakuace z thajské jeskyně by mohla začít v neděli. Musk navrhuje podvodní vzduchový tunel

Evakuace dvanácti thajských chlapců a jejich trenéra uvězněných v jeskyni by mohla začít v neděli nebo v pondělí. Agentuře Reuters to řekli vojáci, kteří pracují u jeskyně a odčerpávají z chodeb vodu. Do záchranné akce by se mohl zapojit i americký podnikatel a majitel vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk, podle kterého by šlo chlapce evakuovat pomocí speciálního pouzdra. Lidé z Muskova týmu už do Thajska vyrazili.

Dva z vojáků, kteří z jeskyně odčerpávají vodu, sdělili agentuře Reuters, že jim nadřízení řekli, že záchranná operace začne v neděli nebo o den později. Úřady začaly zpřísňovat bezpečnostní kordon kolem místa a v blízkosti jeskyně se objevily nové výstražné tabule.

Zvažuje se několik variant záchrany. Uvažovalo se o výcviku v plavání a potápění i o možnosti dopravit k místu zásoby dostatečné na to, aby skupina přežila do opadnutí vody po skončení období dešťů. Tuto variantu ale úřady vyloučily. Záchranáři se také snaží provrtat se k chlapcům, ale musejí překonat až 600 metrů zemského materiálu.

Musk navrhuje nafukovací pouzdro

Nově se do plánu na záchranu zapojil i majitel americké vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk. Na sociální síti Twitter navrhl natáhnout do chodeb nylonovou trubici o průměru asi metr (nebo v obtížných úsecích sadu kratších „rukávů“).

Takové pouzdro by se napustilo vzduchem „jako nafukovací hrad“. Vznikl by tak podle něj podvodní tunel, který by se přizpůsobil i menším otvorům o průměru cca 70 centimetrů. Pozdeji Musk dodal, že toto tlakové pouzdro by mohlo být vyrobené z dvojité vrstvy kevlaru, tedy odolného syntetického vlákna, které by se v jeskynním terénu nemělo poškodit. 

Podle Muska, jenž studoval fyziku, není pro tento způsob evakuace zapotřebí potápěčské dýchací masky ani regulátoru a není nutný ani výcvik. Hrozí menší riziko, že osoba podlehne panice, sdělil Musk ke svému návrhu. Podle něj bylo jedno takové pouzdro použito cvičně v pátek v bazénu na člověku, který se nikdy nepotápěl s přístrojem. 

Musk napsal, že má od odborníků v Thajsku na své návrhy pozitivní odezvu. Agentura Bloomberg oznámila, že dva členové Muskova týmu mají v sobotu do Thajska dorazit a přispět k záchranné operaci. Další jejich kolega, který je právě v Thajsku na dovolené, se připojí, v neděli by pak mělo dorazit dalších šest jeho lidí.

Česko nabízí čerpadla a potápěče

Do záchranných prací se už zapojilo několik zemí včetně České republiky, Thajsku také pomáhají Austrálie, Británie, Čína, Japonsko, USA a Izrael. Praha vyslala dva příslušníky hasičského záchranného sboru s úkolem prověřit možnosti, jak by Česká republika mohla pomoci při záchraně. 

Mluvčí hasičů Nicole Zaoralová sdělila, že oba styční důstojníci se dnes po příletu zaregistrovali v místním krizovém štábu a dopoledne se byli podívat přímo v jeskyni, aby zvážili možnost využití velkokapacitních čerpadel.

Ta podle Zaoralové nelze použít z důvodu jejich váhy a obtížné manipulovatelnosti. Terén je členitý a čerpadla není možné na místo řádně dopravit a usadit. Česko proto nabízí thajské straně menší kalová čerpadla a také potápěče. Zatím čeká na odpověď Thajska, zda nabídku využije.

Podle agentury Reuters se v blízkosti ústí jeskyně usadilo několik mnichů a začali zpívat nábožné písně. Účelem obřadu je „otevřít jeskyni“ a umožnit bezpečný návrat chlapců.

Pohřešované členy dětského fotbalového týmu nalezli záchranáři na severu Thajska v pondělí po devíti dnech od chvíle, kdy chlapce a jejich trenéra v jeskyni uvěznila voda. Nyní je ohrožuje stoupající voda a ubývající kyslík. 

Události ČT: Potápeči vynesli z jeskyně dopisy (zdroj: ČT24)