Putin se chce v létě sejít s Trumpem ve Vídni, píše americký list

Ruský prezident Vladimir Putin požádal rakouského kancléře Sebastiana Kurze o pořadatelství rusko-amerického summitu, píše list The Wall Street Journal. Uskutečnit by se měl během léta. Bílý dům nabídku zvažuje.

Putin požádal o pořadatelství setkání rakouského kancléře Sabastiana Kurze během své úterní návštěvy Vídně. Podle vysoce postaveného zdroje, na který se The Wall Street Journal odvolává, Kurz Putinovu žádost přijal a slíbil, že s ní seznámí Donald Trumpa.

Ruská agentura RIA Novosti potvrdila, že Moskva a Washington o možném summitu jednají. „V besedách s Američany se toto téma objevilo. Žádné dohody ale zatím nejsou,“ řekli agentuře ruští diplomaté. Kontakty mezi oběma zeměmi, jejichž cílem je prozkoumat možnost summitu, v minulých dnech potvrdil i The Wall Street Journal.

Vladimir Putin se Sebastianem Kurzem
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Setkání na neutrální půdě

Putin podle newyorského deníku Kurzovi řekl, že nestojí o summit ve Washingtonu. Chtěl by se prý s Trumpem setkat na neutrální půdě. Tou by mohla být právě Vídeň, protože Rakousko není členem NATO a s Moskvou má v poslední době blízké vztahy.

Trump má v plánu navštívit Evropu v červenci, kdy by se měl zúčastnit vrcholné schůzky NATO v Bruselu a navštívit Británii.

Poprvé o možnosti summitu hovořili Trump a Putin během telefonátu letos v březnu. Od té doby ale Moskva i Washington dávaly opakovaně najevo, že příprava schůzky se nijak neposunula. Oba státníci se zatím zběžně setkali dvakrát při příležitosti loňských mezinárodních konferencí v Německu a ve Vietnamu.