Stovky palestinských hořících draků zapalují Izraelcům pozemky, armáda hrozí odvetou

Události ČT: Stovky palestinských hořících draků zapalují Izraelcům pozemky (zdroj: ČT24)

Palestinci z Pásma Gazy vyjadřují svůj odpor vůči Izraeli různě – nově třeba vysíláním draků s hořlavinami. Od konce března, kdy trvají protiizraelské protesty, jich poslali na 600. Na jihu židovského státu kvůli tomu shořely hektary pozemků. Izraelský ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan pohrozil „preventivní likvidací“ vedení hnutí Hamas a dalším radikálům, kteří za akcemi stojí.

Izraelská armáda nebude moci nadále zachovávat zdrženlivost v případě vysílání draků s hořlavinami, protože škoda způsobená požáry na porostech v blízkosti hranice je značná, citoval ministra izraelský list Haarec.

Draci přes hranici létají i v noci, v úterý hořel oheň kupříkladu u města Sderot. Hasiči ho sice dostali pod kontrolu, ale příjezdová silnice musela být uzavřena. „Protože Hamas umožňuje vysílání draků, musíme se vrátit k preventivním útokům. Ti, kdo (zápalné) draky posílají, a velitelé Hamasu musí být terčem preventivního zabíjení,“ pohrozil Erdan.

Ministr obrany Avigdor Lieberman už dříve uvedl, že armáda bude jednat „v zájmu Izraele“. „Vyřídíme si účty s Hamasem, Islámským džihádem a zbytkem teroristů útočících na nás z Pásma Gazy,“ řekl. Palestinské protesty trvají od 30. března a podle Liebermana od té doby na Izrael bylo vypáleno na 600 draků. Armáda asi 400 z nich zneškodnila a zbytek způsobil 198 požárů.

Erdan přitom upozornil, že Izrael čelí i jinému nebezpečí. „Dnes jsou i jiné hrozby: tunely, rakety, vždy najdou jinou zbraň, aby se pokusili nám ublížit. Nepřátelé se snaží narušit odolnost civilistů, protože vědí, že armádě uškodit nemohou. Ale nepochodí ani v tom,“ řekl Erdan.

Na pátek jsou ohlášeny nové protesty k výročí šestidenní války z roku 1967, za níž Izrael obsadil Západní břeh Jordánu, Pásmo Gazy, východní Jeruzalém a Golany.

Kolem hranice zaujali pozice vojáci a v předních řadách jsou odstřelovači. Ti mají rozkaz střílet na osoby, které se přiblíží k plotu a budou se snažit ho překonat. Od března při izraelské palbě padlo podle Haarecu na 130 Palestinců.