Česko bylo proti prohlášení EU k přesunu americké ambasády do Jeruzaléma

Česká republika, Maďarsko a Rumunsko zablokovaly v minulých dnech přípravu společného prohlášení 28 zemí EU, které mělo být kritické k nadcházejícímu stěhovaní amerického velvyslanectví do Jeruzaléma. Mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová v této souvislosti sdělila, že Česká republika nevidí důvod, proč by se EU měla nyní k tématu opětovně vyjadřovat.

Své velvyslanectví Spojené státy z Tel Avivu do Jeruzaléma přesunou v pondělí. Stane se tak na základě prosincového rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa.

Krok uvítala izraelská vláda. Pobouřil naopak Palestince, kteří chystají protesty a argumentují, že Washington už nyní nemůže být považován za nestranného zprostředkovatele mírových rozhovorů.

Evropská unie dlouhodobě zastává názor, že jediným realistickým řešením izraelsko-palestinského konfliktu je vznik dvou států, kromě Izraele tedy i palestinského, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou z nich.

V závěrech prosincového summitu EU prezidenti a premiéři zemí bloku tento postoj opět potvrdili s tím, že „pozice EU ohledně Jeruzaléma zůstává beze změny“. Nyní připravované prohlášení ale šlo podle diplomatů „nad rámec“ závěrů prosincové Evropské rady.

Podle neoficiálních informací totiž obsahoval odmítnutý návrh, připravený Evropskou diplomatickou službou, také zmínku o tom, že členské státy svá vlastní vyslanectví do Jeruzaléma stěhovat nebudou.

České ministerstvo v sobotu na závěry prosincového summitu opět odkázalo. „Pozice byla jasně formulována prostřednictvím závěrů Evropské rady. Česká republika nevidí důvod, proč by se EU měla v tuto chvíli k tomuto tématu opětovně vyjadřovat,“ sdělila mluvčí.

Český prezident Miloš Zeman se opakovaně vyslovuje pro to, aby Česko následovalo amerického příkladu a do Jeruzaléma přesunulo svou ambasádu. V květnu bude ve městě otevřen honorární konzulát. Přestěhování svého velvyslanectví do Jeruzaléma plánuje i Rumunsko.

  • Izrael východní část Jeruzaléma obsadil za války v roce 1967 a v červenci 1980 prohlásil v rozporu s rezolucemi OSN celý Jeruzalém za „věčné a nedělitelné hlavní město“ státu. Mezinárodní společenství anexi neuznává.