Zemanův sen se rozplývá. Místo ambasády zastoupí Česko v Jeruzalémě jen konzul Propper

Místo přesunu ambasády pošle Česko do Jeruzaléma honorárního konzula (zdroj: ČT24)

Česká ambasáda se prozatím do Jeruzaléma stěhovat nebude. Ministerstvo zahraničí přesune do izraelské metropole jen České kulturní centrum a jmenuje tam honorárního konzula. Podle zjištění ČT jím bude česko-izraelský byznysmen Dan Propper. Aktuální vývoj situace mapoval blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

České velvyslanectví je na současné adrese v Tel Avivu od roku 1949 – byť s přestávkou během přerušených vztahů mezi lety 1967 a 1990. V Jeruzalémě by se ale mělo brzy otevřít České centrum.

„Jakýmsi majetkem disponovalo Československo v Jeruzalémě již v roce 1927, v současné době tam sídlí mezinárodní křesťanské zastoupení v Jeruzalémě. Teoreticky by to mohla být jedna z budov, o které by se uvažovalo v případě jakéhosi stěhování,“ uvedl velvyslanec ČR v Izraeli Ivo Schwarz.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho vláda pomůže prvním deseti zemím, které otevřou ambasádu v Jeruzalémě. Vedle USA to plánuje Rumunsko, Honduras a Guatemala. Česko, tradiční spojenec Izraele, zatím nerozhodlo.

(Přesun ambasády) by byl asi v zásadě dobrý krok. Bylo by to napravení něčeho – dle mého názoru velmi absurdního. Na druhou stranu takovéto kroky, které jsou docela zásadní, a Česká republika by byla skutečně mezi pionýry, by se měly dělat po nějaké zralé úvaze.
Jan Fingerland
komentátor Českého rozhlasu

Během pár týdnů ale otevře v Jeruzalémě svou kancelář honorární konzul Dan Propper. „Na základě písemných záznamů můžu vysledovat naše stopy v Praze do roku 1701. Soustředím se především na hospodářskou spolupráci. Protože celý život se v Izraeli zabývám ekonomikou,“ zdůraznil honorární konzul ČR pro Jeruzalém Dan Propper.

Po americkém uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele se loni 6. prosince přidala i česká diplomacie. S tím rozdílem, že jako metropoli uznala jen západní část města, na druhé straně má totiž vzniknout metropole palestinská.

Komentátor ČRo Fingerland: Je absurdní, že se Jeruzalém neuznává jako hlavní město (zdroj: ČT24)

Za přesun ambasády oroduje hlavně Zeman

Přesunutí Českého kulturního centra a otevření kanceláře honorárního konzula by se mělo stihnout do listopadu, kdy se po pěti letech do Izraele vrátí prezident Miloš Zeman, který je hlavním zastáncem stěhování české ambasády.

Právě Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael anektoval v roce 1967 bez schválení mezinárodního společenství, zatímco izraelská vláda považuje Jeruzalém za nedělitelný.

Americký prezident Donald Trump označil uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele za počátek nového přístupu k řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Podle něj odkládání tohoto kroku stejně mír nepřineslo. Američané chtějí velvyslanectví přesunout už v polovině května, kdy židovský stát oslaví 70 let existence.

Rozhodnutí současného šéfa Bílého domu vyvolalo ostré protesty zejména v arabsko-muslimském světě, kritizovala ho ale i Evropská unie. A Palestinci prohlásili, že už nevnímají USA jako důvěryhodného prostředníka v mírovém procesu.

Rozdělený Jeruzalém
Zdroj: ČT24