Trump pohrozil státům OSN, které ho nepodpoří v otázce Jeruzaléma: Nedáme vám peníze

Trump hrozí zemím OSN kvůli rezoluci odmítající jeho rozhodnutí o Jeruzalému (zdroj: ČT24)

Valné shromáždění OSN bude hlasovat o rezoluci, která odmítá rozhodnutí Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Americký prezident varuje, že země hlasující proti Spojeným státům mohou přijít o finanční podporu. V Radě bezpečnosti OSN už dříve neprošla kvůli americkému vetu rezoluce navržená Egyptem a Palestinci.

Prezident v prosinci vydal pokyn, aby ministerstvo zahraničí začalo připravovat přesun velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, což je v rozporu s praxí minulých administrativ a také s názorem většiny zemí. Status Jeruzaléma má vzejít z dohody o palestinské státnosti.

Odmítavá rezoluce přijatá Valným shromážděním nebude závazná. Stojí za ní arabské a muslimské země. „Tohle je skutečně nová definice světového pořádku v politice a zdá se, že americká administrativa už zanechává svůj otisk v nové politické realitě,“ míní palestinský ministr zahraničí Riyad al-Maliki.

Budeme vás sledovat, vzkazuje Bílý dům

Po Spojených státech se stále chce, „aby dělaly a dávaly více“, postěžovala si americká zástupkyně při OSN Nikki Haleyová. „A když učiníme rozhodnutí a prosadíme vůli občanů o tom, kam umístíme SVÉ velvyslanectví, neočekáváme, že se proti nám postaví ti, jimž jsme pomohli,“ upozornila diplomatka.

„Prezident bude toto hlasování sledovat a požádal, abych informovala o těch, kdo budou hlasovat proti nám. Děkuji, že to berete v úvahu, neváhejte se obrátit na mne nebo na můj tým,“ napsala Haleyová v dopise, který rozeslala zástupcům členských zemí OSN.

Sám Trump následně varoval, že státy podporující protiamerickou rezoluci přijdou o finanční podporu USA. „Berou od nás stovky milionů dolarů, možná miliardy, a pak hlasují proti nám. Dobře, my se budeme dívat. Ať si proti nám hlasují. My ušetříme hodně peněz, nám je to jedno. Ale už to nebude jako dřív – kdy mohli hlasovat proti nám, my jim pak zaplatili stovky milionů a nikdo nevěděl, co se s nimi děje,“ poznamenal šéf Bílého domu.

Podle amerických zdrojů patří kromě Izraele k největším příjemcům americké pomoci muslimské země jako Irák, Afghánistán, Egypt nebo Jordánsko.

Americký nátlak už nefunguje, varuje turecký ministr

Tvrdá slova z Bílého domu už vyvolala neméně tvrdé reakce. Třeba turecký ministr zahraničí Trumpovy hrozby jednoznačně odmítl. „Svět se změnil. A názor, že ,já jsem mocný, a proto mám pravdu‘ už neplatí. Svět se staví proti neférovosti. A žádný čestný národ nebo stát se takovému tlaku nepodvolí,“ je přesvědčen turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan doufá, že svět udělí Spojeným státům lekci. Obvinil Trumpa, že se snaží předem ovlivnit státy spojováním hlasování s penězi. „Pane Trumpe, tureckou demokracii si nemůžete koupit za své dolary. Vyzývám celý svět: Neodvažujte se prodat svůj demokratický boj a svou vůli za pár dolarů,“ řekl Erdogan.

Za Trumpem stojí izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Spojeným státům trvalo 70 let, než oficiálně uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele, a potrvá ještě mnoho let, než totéž učiní OSN, podotkl Netanjahu.

Izraelský premiér považuje OSN za „dům lží“. „Izrael toto hlasování naprosto odmítá ještě před schválením (rezoluce). Jeruzalém je naše hlavní město a my v něm budeme dál stavět. Přestěhují se tam velvyslanectví cizích zemí, v jejich čele USA,“ zdůraznil Netanjahu. 

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu, jelikož ho obě strany chtějí za své hlavní město. Trump proto svým prohlášením z 6. prosince vystupňoval napětí v oblasti a popudil muslimský svět.

Za ohrožení bezpečnosti v regionu ho kritizovala i řada západních zemí a Evropská unie. Hamás kvůli tomu vyhlásil další intifádu čili povstání proti židovskému státu. Radikálové z palestinského Pásma Gazy po Trumpově vyjádření obnovili raketové útoky na Izrael. Při protestech proti jeho rozhodnutí navíc zemřelo několik lidí a stovky jich utrpěly zranění.