Při jízdě v opilosti zabil čtyři lidi. Dvacetiletému trestu se vyhnul díky diagnóze „nemoci z blahobytu“

Nemoc moderní generace, nemoc z přebytku, z posedlosti konzumem a následná ztráta společenských hodnot. To je affluenza. Výraz vzniklý spojením anglických slov influenza (chřipka) a affluens (blahobyt). Právě díky této diagnóze se mladík z Texasu před lety vyhnul tvrdému trestu za neúmyslné zabití čtyř lidí při jízdě v opilosti. Po dvou letech je na svobodě.

„Dnes, téměř pět let po otřesné události, si Ethan nepřeje pozornost veřejnosti a požaduje soukromí, aby mohl úspěšně naplnit svůj probační dohled a žít jako občan respektující zákony,“ zní vyjádření právníka Ethana Couche. Po dvou letech vězení čeká dnes dvacetiletého mladíka dalších šest pod dohledem úřadů. Nesmí se dotknout alkoholu a po jednadvacáté hodině vycházet z domu.

Neuměl rozeznat špatné od dobrého, míní psycholog

Ethan skončil ve vězení poté, co opilý po večírku pod vlivem marihuany a prášků na předpis v šestnácti sedl za volant a zabil matku s dcerou a dva mladé lidi. Dalších devět zranil. Podle posudku psychologa trpěl takzvanou affluenzou – nemocí z přebytku. Chlapce prý tak zkazili jeho bohatí rodiče, že ztratil schopnost rozeznat dobré od zlého.

V mezinárodní klasifikaci nemocí bychom ale podle psychiatra Karla Nešpora anglický pojem, doslova přeložený jako chřipka z bohatsví, hledali marně.

„Problém spočívá v tom, že jak rodiče nemají na dítě čas, tak to dítě hledá náhradní uspokojení. To mohou být drogy, nadměrný konzum nebo leccos dalšího. V podstatě se opravdu jedná o nedostatečnou citovou výchovu a nedostatek sociálních dovedností. Jsem přesvědčen, že většina soudních znalců z oboru psychiatrie by to nebrala za polehčující okolnost,“ uvedl emeritní primář oddělení pro léčbu závislosti z Psychiatrické nemocnice Bohnice Karel Nešpor. 

Jako obrovskou nespravedlnost vůči obětem a jejich rodinám tehdejší rozsudek vnímala i organizace matek bojujících proti alkoholu za volantem. Ta tvrdí, že kvůli opilým řidičům někdo zahyne skoro každou minutu.

„Naše organizace je připravena (rodinám obětí) poskytnout služby, pokud je budou potřebovat. Ethana Couche budeme dál sledovat. Chceme se ujistit, že po propuštění alespoň dodržuje všechny dané podmínky,“ uvedla prezidentka organizace Mothers Against Drunk Driving Colleen Sheehey-Churchová.