Útočník z londýnského metra stráví ve vězení minimálně 34 let

Osmnáctiletý Iráčan Ahmad Hasan, který loni v září odpálil v londýnském metru podomácku vyrobenou bombu, dostal za svůj čin doživotí. Ve vězení stráví minimálně 34 let. Výbuch ve vagonu metra během ranní špičky zranil 51 osob.

Ahmad Hasan se podle soudu pokusil zabít lidi, kteří loni 15. září cestovali metrem do centra Londýna. Součástí výbušného zařízení, které vyrobil a které částečně explodovalo ve stanici Parsons Green, byly i šrouby, hřebíky, nože a šroubováky.

„Hasan vyrobil bombu plnou šrapnelů, která byla záměrně navržena tak, aby zabila a zranila co nejvíc lidí. Bylo štěstí, že nevybouchla celá. Kdyby se tak stalo, nepochybuji, že bychom se zabývali mnoha smrtelnými následky,“ uvedl zástupce komisaře Dean Haydon.

Osmnáctiletý muž, kterého zadrželi v přístavním městě Dover den po události, vinu u soudu odmítl. Tvrdil, že bombu vyrobil, nechtěl ji prý ale odpálit.

Záznam výbuchu v londýnském metru z 15. září 2017 (zdroj: Metropolitan police)

Iráčan přišel do Británie jako uprchlík v roce 2015, do země se dostal z Francie na kamionu, který projel tunelem pod Lamanšským průlivem. Před útokem podal žádost o azyl a žil u pěstounské rodiny.

Vzhledem k tomu, že během imigračního řízení prohlásil, že byl teroristy z lslámského státu trénovat k zabíjení, měl být v Británii zařazen do vládního programu deradikalizace. Podle informací stanice BBC to ale odmítl.

Podomácku vyrobená bomba explodovala jen částečně
Zdroj: Metropolitan police

Británie se loni stala terčem několika teroristických útoků. Nejtragičtějším byl květnový sebevražedný útok v multifunkční hale v Manchesteru, při kterém zahynulo 22 návštěvníků koncertu zpěvačky Ariany Grandeové.

Pět lidí se stalo už v březnu oběťmi teroristického útoku na Westminsterském mostě a u parlamentu v Londýně.

Osm lidí zahynulo v červnu při atentátu na mostě London Bridge a na Borough Market.

Dva týdny nato zahynul jeden člověk, když dodávka najela do davu muslimů u mešity v městské části Finsbury Park na severu Londýna.