Britská policie se snaží varovat ruské imigranty v zemi, má obavy o jejich bezpečí

Britská policie podle BBC začala kontaktovat ruské emigranty žijící v Británii kvůli jejich bezpečnosti. Reaguje tak na nedávné úmrtí Nikolaje Gluškova, bývalého přítele miliardáře a kritika Kremlu Borise Berezovského, které Britové nyní vyšetřují jako vraždu. Gluškov byl nalezen mrtvý ve svém bytě v Londýně nedlouho poté, co se někdo pokusil na jihu Anglie otrávit někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru nervově paralytickou látkou. Uvedl to v sobotu zpravodajský server BBC News.

Bezpečnostní složky podle BBC přehodnotily názor, že ruští emigranti jsou v Británii vystaveni jen malému nebezpečí. Z toho důvodu se policie nyní s nimi snaží spojit a radí jim, aby byli opatrní.

Britská policie nicméně zatím tvrdí, že v tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by smrt Gluškova, který byl zřejmě uškrcen, nějak souvisela s otravou Sergeje Skripala a jeho dcery.

Otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala nervově paralytickou látkou Novičok 4. března v jihoanglickém Salisbury nařídil podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona s nejvyšší pravděpodobností osobně ruský prezident Vladimir Putin. Kreml to rezolutně odmítá.

Británie ve středu v odvetě za údajný ruský útok na Skripala rozhodla, že vypoví ze země 23 ruských diplomatů. Moskva odpověděla v sobotu stejným opatřením vůči Británii

Británie zváží další kroky, řekla Mayová

Poté, co v sobotu Rusko ohlásilo reciproční vypovězení 23 britských diplomatů, prohlásila britská premiérka Theresa Mayová, že Británie společně se svými spojenci zváží další kroky. Londýn má podle ní při současné roztržce s Moskvou silnou podporu ze zahraničí.

Mayová vystoupila na jarním fóru své Konzervativní strany jen několik hodin poté, co ruské ministerstvo zahraničí informovalo britského velvyslance o vypovězení skupiny britských diplomatů i o dalších odvetných sankcích.

„Nikdy nebudeme tolerovat ohrožení životů britských občanů a dalších lidí žijících na britském území ze strany ruské vlády. Můžeme si být jisti silnou podporu, kterou nám projevili naši přátelé a spojenci z celého světa,“ uvedla v sobotu Mayová.  

Britské ministerstvo zahraničí již dříve oznámilo, že situací se bude počátkem příštího týdne zabývat britská rada pro národní bezpečnost. O kauze Skripal by měli v pondělí hovořit i ministři zahraničí zemí Evropské unie, kteří se sejdou v Bruselu, a věc by měla být také na programu unijního summitu, který v Bruselu začne ve čtvrtek.