Mohl jsem být taxikář, ale přišla nabídka z Kremlu, říká Putin v propagandistickém dokumentu

Šéf Kremlu Vladimir Putin tři dny před prezidentskými volbami ukázal spoluobčanům svou „lidskou tvář“, když nechal na sociální síti zveřejnit dokument s osobními vzpomínkami a životními příběhy. Popsal v něm své působení v zahraniční misi sovětské tajné služby KGB a uvedl také, že později v roce 1996 se v Petrohradě ocitl bez práce a uvažoval o kariéře taxikáře. Nakonec ale dostal nabídku z Kremlu. Film s názvem „Putin“ se ve dvou dílech objevil na stránce kremelského propagandisty Dmitrije Kiseljova v ruské sociální síti Vkontakte.

Putin se ve filmu vrací ke vzrušeným událostem kolem pádu Berlínské zdi, které prožil v Drážďanech, kde pracoval jako agent ruské rozvědky KGB.

V prosinci 1989 se prý do drážďanské centrály KGB pokoušel dostat dav Němců, kteří si chtěli zjednat přístup k archivům ruské tajné služby, když předtím vzali útokem sídlo východoněmecké tajné služby Stasi. Putin prý záležitost urovnal v roli vyjednávače. „Tenkrát jsme samozřejmě nemohli vyhodit na ulici živé svazky spojené s lidmi, s nimiž jsme pracovali,“ řekl prezident ve filmu.

Kremelský šéf ve snímku s politováním připustil, že ruská ochranka musela tehdy před dotírajícím německým davem demonstrovat své zbraně, „což nebylo nic pěkného“.

„Převzal jsem roli vyjednávače… Řekl jsem těm lidem, že budova patří sovětské armádě a prohlídka je podle mezivládních dohod nepřípustná,“ řekl Putin, který se prý diskutujícím Němcům představil jako tlumočník. „Musel jsem povolat ochranku. Žádné nadávky nebyly, jen jsem se snažil vysvětlit, proč je prohlídka nemožná, vždyť šlo o jednotku sovětské rozvědky,“ pokračoval.

Po pádu SSSR působil Putin v rodném Petrohradě, kde si ho pro práci na místní radnici vyhlédl tehdejší starosta a celostátně populární politik Anatolij Sobčak. V roce 1996 ale Sobčak prohrál volby a Putin se ocitl na ulici. „Neměl jsem práci, upřímně řečeno jsem přemýšlel, co dělat, třeba přivydělávat si jako taxikář. Nežertuji, co jsem měl dělat?“

Nakonec ale prý Putinovi zavolal tehdejší kremelský kancléř Pavel Borodin a nabídl mu místo v prezidentské kanceláři. V roce 1999 si tehdejší prezident Boris Jelcin vybral Putina jako svého nástupce.

Putin před volbami nechává nahlédnout i do svého dětství. V petrohradské Baskovově uličce 12 ve třípokojovém bytě ve čtvrtém patře prožil 25 let. „Nebyla to dobrá adresa v dobré čtvrti. Sám Putin přiznal, že jako dítě patřil spíše k drzým výtržníkům,“ říká zpravodaj ČT Miroslav Karas.

„Stýkal se hlavně se staršími, kteří se nechovali zrovna vzorně. Ze zavařovaček pili pivo, kouřili, nadávali, hádali se,“ říká historik Jurij Něžinskij. Putinovi nežili v luxusu. Sovětské komunální byty pro několik rodin měly společnou kuchyň i toaletu a neměly koupelnu. Tu vynahrazovaly nedaleké městské lázně. Ve zbylých dvou pokojích pak žily další dvě rodiny.

Události: Putin vyrůstal v třípokojovém bytě s dalšími dvěma rodinami (zdroj: ČT24)