Kim Čong-un poprvé přijal jihokorejskou delegaci. Jednají o vztazích se Spojenými státy

Jihokorejská vládní delegace v pondělí přicestovala do KLDR a setkala se se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Jedná se o první schůzku jihokorejských představitelů s Kimem od jeho nástupu k moci koncem roku 2011. Hlavním bodem jednání je restart vztahů se Spojenými státy, které trvají na tom, že KLDR ustoupí od svého jaderného programu.

Zvláštní vyslanci jihokorejského prezidenta Mun Če-ina plánují během své dvoudenní návštěvy jednat o způsobech dalšího zlepšování vztahů mezi oběma zeměmi i o možnosti zahájení dialogu mezi Severní Koreou a Spojenými státy.

„Desetičlenná jihokorejská delegace, vedená bezpečnostním poradcem jihokorejského prezidenta Čchong Ui-jongem, dorazila do severokorejské metropole Pchjongjangu a poté se u večeře sešla s Kimem,“ prohlásil mluvčí jihokorejského prezidenta.

V jihokorejské delegaci, která v pondělí přiletěla do KLDR, je rovněž šéf rozvědky So Hun a náměstek ministra pro sjednocení Čchon He-song. Po návštěvě Severní Koreje se jihokorejská delegace přesune do Spojených států, aby o výsledcích informovala tamní činitele.

„Budu severokorejským představitelům tlumočit pevné odhodlání prezidenta Muna dosáhnout denuklearizace Korejského poloostrova a trvalého míru na Korejském poloostrově,“ prohlásil ještě před odletem vedoucí delegace Čchong Ui-jong. Čchong také řekl, že se bude snažit hledat cesty, jak obnovit dialog mezi Pchjongjangem a Washingtonem.

Budoucí vztahy KLDR a Spojených států ale stojí na tom, zda se Severokorejci vzdají jaderných zbraní. Pchjongjang to dlouhodobě odmítá.

Prezident Trump o víkendu řekl, že KLDR volala a přeje si jednat. Amerika chce totéž, ale Severní Korea se musí vzdát jaderných zbraní. Na to Pchjongjang odpověděl, že to se nestane. Jaderný program není na stole. Ten základní problém tedy přetrvává. Můžu potvrdit, že když navštívíte Pchjongjang a vidíte všechnu tu propagandu budovanou kolem jaderných zbraní, je jasné, že na nich stojí celý Kim Čong-unův režim. Těžko si představit, jak by od nich mohl odstoupit, aniž by ztratil tvář.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT v Asii

Jižní Korea chce využít pozitivního dopadu olympijských her

Donedávna mezi Korejemi panovalo vysoké napětí kvůli severokorejským jaderným a raketovým zbrojním testům. Jihokorejský prezident Mun chce nyní využít zlepšení situace, kterou přinesla účast KLDR na zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu minulý měsíc.

Jižní Koreu u příležitosti únorové olympiády navštívila sestra severokorejského diktátora Kim Jo-čong, jež byla prvním členem vládnoucí dynastie Kimů, který na Jih zavítal od konce korejské války z let 1950–53.

obrázek
Zdroj: ČT24

KLDR v minulých týdnech dala najevo, že je ochotna s USA jednat a zlepšit vzájemné vztahy. Washington trvá na tom, že s Pchjongjangem zahájí rozhovory, až Severokorejci učiní konkrétní kroky směrem k jadernému odzbrojení. Severní Korea se ale vzdát svého jaderného zbrojního programu nadále odmítá.

Podle kritiků se KLDR svými vstřícnými gesty snaží dosáhnout zmírnění tlaku a mezinárodních sankcí, kterými Rada bezpečnosti OSN trestá Severní Koreu za její pokračující raketové a jaderné zbrojní programy. Kvůli sankcím Pchjongjang přišel o většinu zdrojů příjmů.