Trump oznámil „dosud nejrozsáhlejší“ balík sankcí proti Severní Koreji

Americký prezident oznámil nové sankce proti Severní Koreji, které mají postihnout její finanční zdroje a dodavatele paliv. V projevu na výroční Konferenci konzervativní politické akce (CPAC) Donald Trump ohlásil „dosud nejrozsáhlejší balík sankcí“.

Opatření se týkají více než padesátky plavidel a plavebních a obchodních společností, které podle Washingtonu umožňují Pchjongjangu, aby se vyhýbal dříve vyhlášeným sankčním opatřením.

Sankcemi bude nově postiženo 27 společností a 28 plavidel operujících údajně po celém světě a navíc jedna nejmenovaná osoba. Podle vládních činitelů mezi subjekty vystavenými novým sankcím není žádná ruská společnost ani loď. Plavidla jsou podle agentury Reuters registrována kromě KLDR v několika dalších asijských zemích, dále v Tanzanii, Panamě a na Komorských ostrovech.

Podle Bílého domu jsou nové sankce trestem za pokračování severokorejského jaderného programu. Oficiálně je zavede americké ministerstvo financí.

„Dnes oznamuji, že zavádíme ten nejrozsáhlejší balík nových sankcí proti severokorejskému režimu. Ministerstvo financí brzy podnikne nové akce, aby dál omezilo zdroje paliva a příjmů, které režim využívá k financování svého jaderného programu,“ řekl Trump.