Působivá péče, liboval si Kim po návštěvě delegace na znepřáteleném jihu. Vztahy chce udržet

Severokorejský vůdce Kim Čong-un je spokojený s průběhem návštěvy delegace KLDR v jihokorejském Pchjongčchangu. Podle severokorejské státní tiskové kanceláře KCNA chce dále prohloubit nynější vřelé klima usmíření a dialogu, které mezi oběma zeměmi panuje. Severokorejská delegace navštívila znepřátelenou Jižní Koreu u příležitosti začátku zimních olympijských her.

Jihokorejský prezident Mun Če-in hostil při zahajovacím ceremoniálu delegaci vysokých představitelů KLDR včetně Kimovy sestry Kim Jo-čong.

Ta jej při jednání v Soulu pozvala na návštěvu své země, což by mohlo znamenat první setkání vůdců obou Korejí po více než dekádě. Jihokorejský prezident si nechal čas na odpověď.

Severokorejský vůdce po návratu delegace označil jihokorejskou péči za působivou. „Poté, co Kim Čong-un obdržel zprávu od delegace, vyjádřil svou spokojenost,“ uvedla KCNA.

Kim chce udržet pozitivní atmosféru

Kim podle severokorejských médií vydal důležité pokyny k možným krokům, které by k udržení nynější vstřícné atmosféry mezi Pchjongjangem a Soulem pomohly. Podrobnosti ale oznámeny nebyly.

Jižní Korea v pondělí uvedla, že bude usilovat o setkání rodin rozdělených v 50. letech válkou na Korejském poloostrově.

Severokorejská delegace z dějiště olympijských her už odjela, zůstaly tam jen roztleskávačky, které poutají pozornost médií. Když severokorejské dívky vytáhly kartonové masky, jihokorejská média například řešila, jestli jde o podobiznu Kim Čong-una.