Severokorejská delegace z Pchjongčchangu odjela. V hledišti zůstaly jen roztleskávačky

Možnost, že by Spojené státy a Severní Korea začaly hledat cestu pro diplomatická jednání, naznačil pro list Washington Post americký viceprezident Mike Pence. Bílý dům i spojenci by v regionu dál tlačili na Pchjongjang, aby opustil svůj jaderný program. Zároveň by dál vyjednávali, což by mohlo vyústit až v přímé rozhovory mezi USA a KLDR. Delegace komunistické země ale už z dějiště zimní olympijských her odjela a v hledišti zůstaly akorát severokorejské roztleskávačky.

Účast severokorejských sportovců ovšem i bez přítomnosti komunistických funkcionářů mezi obyvateli jižní části poloostrova dál budí vášně. Pozornost pak přitahují vztahy i Severní Koreje s USA i Jižní Koreou.

Soul i Washington se snaží rozptýlit zvěsti o opětovném rozkolu mezi Washingtonem a Pchjongjangem, které se dostaly na veřejnost, když si americký viceprezident Mike Pence na zahájení Her odsedl od severokorejské delegace. „Severní Korea mezi nás žádný klín vrazit nemůže,“ komentuje ministr obrany USA James Mattis.

Podstata problému totiž zůstává: KLDR je odhodlaná opatřit si jaderné zbraně, kterými by dokázala smazat s povrchu jedno či dvě americká města. Na tom by podle analytiků nic nezměnil ani možný summit mezi Severní Koreu a Spojenými státy, o němž se začalo spekulovat souběžně se zahájením olympiády.

Velké očekávání panuje i kolem rozhodnutí jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, zda přijme pozvání do Pchjongjangu, které mu o víkendu osobně vyřídila mladší sestra autoritářského severokorejského vůdce Kim Jo-čong. Jihokorejský prezident si nechává čas na odpověď. Navzdory gestům minulých dnů většina odborníků na korejské vztahy zásadní změnu na poloostrově nevidí.

Události: Severokorejské roztleskávačky budí vášně (zdroj: ČT24)

„Mezikorejské vztahy jsou jako ostrov v oceánu. Oceán představují jaderné a raketové prostředky Severní Koreje a mezinárodní sankce. Jižní Korea má velmi omezené pole působnosti,“ vysvětluje expert Asijského institutu pro politická studia Song Whun-čchon.

Sportovcům fandí Kimovy roztleskávačky

KLDR v současnosti v hledišti zastupují „pouze“ severokorejské roztleskávačky, kromě nadšení předvádějí i úspěchy textilního průmyslu: kabátky a teplákové soupravy. Jihokorejci se ptají, zda byly vyrobeny ve společné ekonomické zóně. Ta byla kvůli zhoršujícím se vztahům zavřená. Soul ale Severokorejce podezřívá, že v továrnách postavených za jeho peníze pokračují na vlastní pěst.

„Doufám, že olympiáda bude přelomový bod v dosažení míru, který povede k otevření společného průmyslového kompelexu v Kesongu,“ věří jihokorejský podnikatel, majitel továrny ve společné ekonomické zóně v Kesongu Pak Nam-suh.

Jihokorejská média spekulují o každém detailu. Když severokorejské dívky vytáhly kartonové  masky, řešila, jestli je to podobizna Kim Čong-una. Média KLDR napsala, že „soudruzi jsou na jihu“. Zápas korejských hokejistek ve společném týmu obou zemí proti Švýcarsku pak prezentovala jako boj za jednotnou Koreu, ale zapomněla zmínit, že Korejky prohrály 0:8.

Severokorejská státní televize, která živě vysílá jen vojenské přehlídky a novoroční ohňostroj, nicméně z jihokorejského sportovního svátku dosud ukázala jen pár fotek.