Součástí obrany musí být mohutný jaderný arzenál, řekl Trump v prvním poselství

Poselství prezidenta Trumpa o stavu Unie (zdroj: ČT24)

Spojené státy zažívají mimořádně úspěšné období. V tradiční zprávě o stavu Unie to několikrát zdůraznil americký prezident Donald Trump. Z kongresové tribuny v téměř hodinu a půl trvajícím projevu mluvil hlavně o domácích problémech. Opoziční demokratické straně nabídl vstřícnou ruku. Na závěr se dotkl zahraniční politiky a varoval před KLDR. Součástí obrany podle něj musí být mohutný jaderný arzenál, který odstraší případné agresory. Požádal zároveň o odstranění limitů vojenského rozpočtu.

Podle Trumpa nastal pro Ameriku „nový okamžik“, vláda pod jeho vedením buduje „bezpečnou, silnou a hrdou“ zemi. Ke spolupráci přitom prezident vyzval obě parlamentní strany.

„Dnes večer vás všechny vyzývám, abyste odložili spory a hledali společný jazyk, abyste dosáhli potřebné jednoty ve prospěch lidí, k jejichž službě jste byli zvolení,“ řekl Trump. „Nabízím vstřícnou ruku ke spolupráci členům obou stran, demokratům i republikánům, při ochraně našich občanů jakéhokoli původu, barvy pleti nebo vyznání,“ dodal. 

Podle serveru Politico je pro Trumpa smířlivý tón politickou nutností, protože pokusy zlákat demokraty pro spolupráci v loňském roce nevyšly.

Letos Bílý dům čeká ještě těžší období, protože vláda bude prosazovat svůj program v atmosféře politického boje před listopadovými volbami do Kongresu. Republikáni v nich budou obhajovat většinu v obou parlamentních komorách. Demokraté ale v oficiální reakci na Trumpovo poselství zvolili kritický tón.

Trump v poselství chválil stav ekonomiky a daňovou reformu

Trump také rekapituloval výsledky svého ročního vládnutí s důrazem na úspěšnou bilanci hospodaření, prosazení daňové reformy a zrušení „jádra“ zdravotní reformy Baracka Obamy.

„Naše masivní daňové zvýhodnění přineslo úžasnou úlevu střední třídě a drobným podnikatelům,“ prohlásil. Díky jeho vládě se prý podařilo zavést největší daňové úlevy v amerických dějinách. Benefit údajně pocítily tři miliony pracujících. 

„Soustředíme se na obhajobu těch nejlepších zájmů amerických dělníků,“ potvrdil Trump v projevu základní pilíř své hospodářské politiky. Během jeho pobytu v Bílém domě se podle statistik v USA snížila nezaměstnanost ze 4,8 na 4,1 procenta, počet pracovních míst se podle Bílého domu zvýšil o 2,4 milionu.

Myšlenky na velkou zeď se nevzdává

Bilanční projev byl i předzvěstí hlavních iniciativ prezidenta v nynějším roce. „Chci hovořit o budoucnosti, jaká nás čeká. Nás všechny, společně jako jeden tým, jeden lid, jednu americkou rodinu,“ uvedl. Důraz Trump klade hlavně na modernizaci infrastruktury, pro níž hodlá Kongres požádat o 1,5 bilionu dolarů. 

Šéf Bílého domu mluvil také o zlepšení zdravotní péče, mimo jiné o možnosti poskytnout nemocným v posledním stadiu choroby přístup k experimentálním lékům neschváleným dosud státním regulátorem.

Poslance ujistil, že chce dál prosazovat ochranu země před ilegální imigrací s pomocí chystaného „spravedlivého kompromisu“ s demokraty. Zopakoval, že na jihu země vybuduje „velkou zeď“, která zajistí zemi bezpečnost, a že ukončí vízovou loterii a takzvanou řetězovou migraci způsobenou spojováním rodin.

Guantanámská věznice zůstane otevřená

O problémech americké zahraniční politiky se Trump zmínil až ve druhé hodině svého proslovu. Připomněl úspěchy boje s Islámským státem v Sýrii a Iráku a řekl, že pokud jsou teroristé dopadeni v zámoří, musí být s nimi v USA jako s teroristy naloženo. Stát musí mít možnost soudit teroristy, kdekoli se podaří je dopadnout.

Oznámil také podpis exekutivního příkazu, jímž ponechává otevřenou věznici v kubánském Guantánamu. Kritizované vězení pro osoby podezřelé z terorismu chtěl Trumpův předchůdce Barack Obama zavřít. 

Trump prohlásil, že Kongres by měl zajistit, aby zahraniční finanční pomoc USA „vždy sloužila americkým zájmům a směřovala výhradně k přátelům, nikoli nepřátelům Ameriky“.

Příkře odsoudil jaderné ambice Pchjongjangu a řekl, že jeho vláda nebude opakovat staré chyby, které „dostaly Spojené státy do této velmi nebezpečné situace“. Bezohledná snaha KLDR získat jaderné rakety by podle něj mohla velmi brzy USA ohrozit. 

Severní Korea a její nebezpečná honba za jadernými střelami by mohla velmi brzy ohrozit náš domov. Vyvíjíme maximální úsilí, abychom tomu zabránili. Minulé zkušenosti nás naučily, že ústupky pouze vyvolávají agresi a provokaci. Nebudu opakovat chyby minulých administrativ.
Donald Trump

Trump: Součástí obrany musí být silný a mohutný jaderný arzenál

Bezpříkladná síla je podle něj nejjistější obranou proti hrozbám zlotřilých režimů, teroristických skupin a rivalů, jako je Čína nebo Rusko. Tyto dvě země jsou podle Trumpa „výzvou americkým zájmům, americké ekonomice a jejím hodnotám“.

Proto Trump žádá o odstranění limitů vojenského rozpočtu. Součástí obrany musí být i jaderný arzenál, „tak silný a mohutný, že odstraší jakýkoli akt agrese“. Možná přijde „magický okamžik“, kde se národy sjednotí a zničí své jaderné arzenály. „Ještě tam ale nejsme,“ upozornil Trump.

O vyšetřování údajného ruského vměšování do předloňských amerických voleb prezident nemluvil. Vztahům s Moskvou ani se spojenci nevěnoval v poselství významnější pozornost.

Většina Trumpových výroků, ať již šlo o hodnocení dosavadních úspěchů či plánů do budoucna, byla podle komentátorů amerických médií určena pouze části zaplněného sálu na washingtonském Kapitolu a části Američanů u televizí. „Úterní poselství dalo pramálo důvodů ke změně názorů těm voličům, kteří jej nemají v oblibě,“ napsal list The Hill, podle jehož komentáře se Trump hodlá – soudě z projevu – i letos soustředit na své skalní voliče, které řeč patrně uspokojila.

Aplaus zabral půl hodiny Trumpova projevu

To bylo patrné i na atmosféře v sále. Televize CBS News spočítala, že celkem 29 minut a 45 sekund z Trumpova projevu zabral potlesk, který přerušil jeho řeč více než stokrát. Aplaus se však ozýval takřka výhradně z části obsazené republikány, k nimž ostatně prezident většinou směřoval svůj zrak.

Pokud nebyl potlesk určen někomu z pozvaných hostů, zůstávali demokraté převážně tiše sedět. Z demokratických lavic se ozvalo dokonce bučení ve chvíli, kdy prezident mluvil o tom, že zakáže příbuzným přistěhovalců žijících v USA přijít na americké území za jejich blízkými.

Zatímco smířlivosti bylo v projevu málo, optimistický tón, který byl podle Trumpových poradců dalším z cílů poselství, se udržet podařilo. „Nakonec připomínal (prezidentské) projevy, které znějí Sněmovnou reprezentantů celá desetiletí, a jeden z republikánských lobbistů podotkl, že byste jej snadno mohli zaměnit za řeč George W. Bushe,“ napsal web listu Politico.

Výjimečný byl zato úterní projev svou délkou jedné hodiny a 20 minut. Podle CBS News byl třetí nejdelší vůbec, po dvou projevech Billa Clintona.

Podle listu The Washington Post bylo pro pozitivní vyznění Trumpova projevu důležité, že se na rozdíl od některých předchozích vystoupení dokázal držet připraveného textu a vyvaroval se používání příliš expresivních či hanlivých výrazů, které má v oblibě.

„Tohle byl prezident, který je vidět při zvláštních příležitostech, prezident s jemným, mírným hlasem. Žádné výkřiky, žádná velká gesta… Trump se pořád hrdě hlásí k rozbíjení tradice. Tónem a obsahem své úterní řeči se však choval spíše jako politik, kterým podle sebe není,“ napsal washingtonský deník.

Podle tradice naslouchala projevu prezidenta celá americká vláda, s výjimkou jednoho z jejích členů, který tradičně v době projevu na Kapitolu z bezpečnostních důvodů, oficiálně pro případ „pohromy“, být nesmí. Letos tento úděl připadl ministru zemědělství Sonnymu Perdueovi.

Bývalý zpravodaj ČT Martin Řezníček: Velice důležité je to, co se děje okolo (zdroj: ČT24)

Média si všimla i toho, že Trumpova choť Melanie sledovala v krémovém kalhotovém kostýmu od Diora řeč svého manžela bez emocí. Manželskou krizi prvního páru prý vyvolala nedávná informace listu The Wall Street Journal, že Trump se v roce 2006, rok po svatbě, zapletl s pornoherečkou Stephanií Cliffordovou, vystupující pod jménem Stormy Daniels.

Melania před několika dny odvolala cestu do Švýcarska, kam měla manžela doprovázet na Světové ekonomické fórum, a bez veřejných oslav se minulý týden obešlo i 13. výročí jejich sňatku. Cliffordová o jejich románku dříve otevřeně hovořila, pár hodin před prezidentovým projevem ale aféru s Trumpem popřela. „Kdybych měla vztah s Donaldem Trumpem, věřte mi, že byste o tom nečetli v novinách, ale v mé knize,“ uvedla.