Demokraté Trumpovo poselství zkritizovali. Je to éra chaosu a surovců, prohlásil vnuk Roberta Kennedyho

Demokratický poslanec Joe Kennedy využil právo opoziční strany odpovědět na bilanční zprávu americké hlavy státu a prezidenta Donalda Trumpa ostře zkritizoval. Úspěchy americké ekonomiky podle něj sice zvýšily zisky korporací, řadovým zaměstnancům ale spravedlivý podíl na bohatství nepřinesly. Podle Kennedyho vláda útočí na zákony, které chrání běžné Američany.

Vláda podle Kennedyho neútočí jen na zákony, které Američany chrání, ale útočí na samotnou myšlenku, že Američané za ochranu stojí. Demokraté naopak slibují lepší osud všem, „kdo tuto zemi mají za vlastní“.

Američané by podle něj měli odmítnout „vypjaté stranictví a chaos“ Trumpovy éry. „Surovci“ prý mohou zasadit úder a zabodovat, ale nikdy nedosáhnou síly a velikosti ducha lidí sjednocených k obraně své budoucnosti.

Kennedy, který je vnukem někdejšího ministra spravedlnosti Roberta Kennedyho a patří tak do slavné americké rodiny, si pro projev vybral technickou školu ve Fall River v Massachusetts. „Od oděvů po roboty, tohle je místo, které ví, jak vytvořit skvělé věci,“ odůvodnil výběr prostoru s tím, že studenti školy navazují na bohaté dědictví.

Horizont ČT24: Co Trump neřekl a co se dělo v sále (zdroj: ČT24)

Svěřit sedmatřicetiletému poslanci čestný úkol reagovat na poselství hlavy státu mnozí demokraté považují za neuváženost, napsala agentura AP. Politický nováček byl do Sněmovny reprezentantů zvolen teprve v roce 2012, předtím působil jako okresní prokurátor ve státě Massachusetts.

Sanders měl prý co dělat, aby se nahlas nesmál

Na Trumpův projev rozhořčeně reagovali i další demokratičtí zastupitelé. Bývalý prezidentský kandidát Bernie Sanders prezidentovi vyčetl, že v poselství opominul problém klimatických změn, nerovnoměrné rozdělení národního bohatství nebo otázky sociálního zabezpečení. Sandersovi prý v kongresovém sále dalo práci, aby se při projevu „nesmál nahlas“.

Když prezident vstoupil do kongresového sálu za bouřlivého vítání republikánů, demokraté netleskali a mnozí zůstali sedět. Jejich tvrdé poslanecké jádro sledovalo projev hlavy státu s kamennou tváří.

Bernie Sanders s ostatními senátory sleduje projev Donalda Trumpa
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Trump své první poselství z velké části postavil na rekapitulaci úspěchů, které si připisuje v prvním roce svého úřadování v Bílém domě. Hovořil o výjimečně dobré kondici americké ekonomiky, o daňové reformě, která podle prezidenta prospěla milionům Američanů, nebo o zrušení jádra „katastrofální“ zdravotní reformy svého předchůdce Baracka Obamy.