Trumpova mexická bariéra na zkoušku. U San Diega roste osm modelových zdí

Američané začali poblíž kalifornského San Diega s výstavbou osmi modelových zdí při hranici s Mexikem. Dle Trumpova slibu by bariéra měla ochránit USA před přívalem nelegálních přistěhovalců.

Čtyři modelové zdi bude tvořit beton, ostatní pak „alternativní materiály“. Pracovníci začali s oplocováním v oblasti Otay Mesa poblíž San Diega. Zdi budou vysoké devět metrů a deset metrů dlouhé. Dokončeny by měly být do měsíce.

Úřady pak stráví čtvrt roku vyhodnocováním účinnosti návrhů. Zjišťovat se bude třeba jejich odolnost vůči nejrůznějšímu nářadí, které migranti mohou použít. V konečném návrhu budou součástí zdi i kamery a různé senzory.

Americký prezident slíbil v kampani „velkou nádhernou zeď“ mezi oběma zeměmi. Původně ji měli zaplatit Mexičané, ti to ale odmítají. Každá z modelových zdí má stát asi 450 tisíc dolarů a bude hrazena z federálních fondů.

Zatím ale Trump v Kongresu nenašel dostatečnou podporu po stavbu celé zdi za 1,5 miliardy dolarů. Pro vybudování prototypů byly vybrány čtyři společnosti, ale ve finální bariéře dojde pravděpodobně ke sloučení designových prvků.

Zábrany na hranicích Mexiko – USA
Zdroj: ČT24/OpenStreetMap/Google Maps

Podle Trumpa by některé části zdi mohly být průhledné, jiné části pak pokryté solárními panely. Proti stavbě bojuje kalifornský generální prokurátor. V žalobě uvedl, že vláda překročila své pravomoci tím, že nebrala v potaz posudky v oblasti životního prostředí a některé zákony.