Dospívala v USA, stejně jako její děti. Teď mexickou nelegální imigrantku deportovali

Horizont ČT24: Případ vyhoštěné Garcii de Rayosové (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech vzbudil vlnu emocí případ 36leté Mexičanky, která žila v USA od svých čtrnácti let a nyní byla deportována zpět do vlasti. Její manžel a dvě děti zůstali ve Spojených státech. Žena si kdysi padělala doklady, aby získala práci. Vůz s Mexičankou se snažili v arizonském Phoenixu zablokovat demonstranti – sedm z nich bylo zatčeno.

Prezident Donald Trump nejprve během kampaně mluvil o tom, že zruší Obamův dekret a nechá deportovat miliony nelegálních imigrantů. Později svá slova mírnil a Bílý dům začal hovořit o tom, že zakročí jen proti osobám, které mají záznam v trestním rejstříku.

Šestatřicetiletá Guadalupe Garcia de Rayosová se ke zfalšování dokladů přiznala v roce 2009. V roce 2013 byla zatčena a měla být vyhoštěna. Zachránil ji právě Obamův výnos, jímž umožnil v zemi zůstat těm ilegálům, kteří do země přišli jako děti.

Když se de Rayosová jako každoročně přihlásila na imigračním úřadě, skončila ve vazbě. „Když jsem mámu v tom autě uviděla, bylo to neuvěřitelné. Srdce mi pukalo. Nikdo by neměl zažít bolest, jako když vám odvádějí matku nebo když jí musíte balit kufry,“ podotkla její čtrnáctiletá dcera Jaqueline.

Válka proti přistěhovalcům začala, reagoval právník deportované ženy. BBC ale připomíná, že i Obama nechal mezi lety 2009 až 2015 deportovat asi 2,5 milionu lidí.

Policie při deportaci Rayosové
Zdroj: ČTK/AP/Rob Schumacher

Případ de Rayosové přesto vzbudil emoce. Ve Phoenixu se shromáždily desítky aktivistů, kteří skandovali „spravedlnost“ a snažili se zabránit tomu, aby vůz s Mexičankou místo opustil. Sedmi lidí bylo zatčeno.

Trump se stal terčem kritiky i kvůli svému nedávnému výnosu, jímž dočasně pozastavil program pro uprchlíky a zakázal vstup do USA lidem ze sedmi většinově muslimských států světa. Platnost dekretu ale dočasně pozastavil federální soud.

Odvolací soud v San Franciscu mu pak dal za pravdu. Kauza tak zřejmě skončí u soudu nejvyššího, protože Trump se chce soudit dál s tím, že jde o národní bezpečnost.