V Rakousku si dál zapálí u piva. Absolutní zákaz kouření v restauracích platit nebude

Úplný zákaz kouření v restauracích, který měl v Rakousku vstoupit v platnost příští rok v květnu, nakonec nebude. Podle agentury APA se na tom shodli zástupci Rakouské lidové strany (ÖVP) a Svobodné strany Rakouska (FPÖ), které jednají o vytvoření koaliční vlády. Restaurace by měly nadále fungovat podle dosavadních pravidel.

Návrh na absolutní zákaz kouření v restauracích předložila dosluhující vláda sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců již v roce 2015. Měl začít platit v květnu příštího roku. Před říjnovými předčasnými volbami ale chystané opatření kritizovali zástupci FPÖ, podle nichž by ohrozilo rakouskou gastronomii.

„Jsem pyšný na toto skvělé řešení v zájmu nekuřáků, kuřáků i provozovatelů restaurací,“ uvedl na Twitteru předseda FPÖ Heinz Christian Strache.

Zachovaný by měl zůstat současný stav, kdy lze kouřit v místnostech, které jsou k tomu určené a zároveň jsou oddělené od nekuřáckých prostor.

Vyjednávači ÖVP a FPÖ se podle agentury APA zároveň dohodli na větší ochraně mladistvých před kouřením. Cigarety by si napříště měli mít možnost koupit jen lidé starší 18 let. V současnosti si v Rakousku tabákové výrobky mohou kupovat už šestnáctiletí. Zakázané by mělo být v budoucnu také kouření v automobilech, pokud v nich sedí i nezletilí.

Strany vznikající koalice kvůli zrušení plánovaného absolutního zákazu kritizovala řada předních rakouských lékařů i členové opozičních stran. „Tím (budoucí) černo-modrá koalice dokazuje, že jim na zdraví lidí nezáleží,“ uvedla končící ministryně zdravotnictví za SPÖ Pamela Reniová-Wagnerová. Odvrat od absolutního zákazu označila za „zpátečnický krok“ a „retro politiku“.

Částečný zákaz kouření na veřejných místech byl v Rakousku zaveden už v roce 2009, rozsáhlý seznam výjimek ale výrazně omezil jeho účinnost. Od roku 2010 mohou provozovatelé restaurací umožnit zákazníkům kouřit jen v případě, že mají k dispozici oddělenou kuřárnu, nebo je-li jejich provozní plocha menší než 50 čtverečních metrů.

V Rakousku, které je podle statistik na třetím místě v počtu kuřáků v Evropské unii, podle místního ministerstva zdravotnictví ročně zemře na následky konzumace tabákových výrobků 13 000 lidí.

V Česku začal protikuřácký zákon, který zavedl absolutní zákaz kouření ve veřejných prostorách, platit na konci května. Minulý týden Senát nepodpořil žádné změny této normy, poslanci však změnu podle ankety ČT nevylučují.