Rakouští Svobodní tlačí na odvolání plošného zákazu kouření. Odborníci jsou proti

Události: Rakouská vláda by stáhnout zákaz kouření (zdroj: ČT24)

V Rakousku se znovu řeší kouření v restauracích. Nový zákon, který ho podobně jako v České republice plošně zakáže, má začít platit v květnu. Po volbách ale Svobodní, kteří jednají o vládní koalici s lidovci, uvažují o stažení zákona a ponechání stávající mírnější legislativy. Za to lobbují někteří majitelé restaurací, proti se staví odborníci.

Když se poprvé měnil zákon, svou českou restauraci nedaleko Vídně Zbyněk Hroch zmenšil. S padesáti metry čtverečními mohl majitel hospody nechat popelníky na stolech. Menší tržby ale nečeká, ani kdyby začal platit úplný zákaz kouření. „Když to bude pro všechny a spravedlivě, tak bych se toho neobával,“ myslí si Hroch.

Jeho optimismus ale nesdílí tisíce hospodských v Rakousku. Tvrdí, že bez kuřáků desetina z nich zkrachuje, další budou muset propouštět. „Podívali jsme se na data z jiných zemí Evropy a všude, kde je plošný zákaz kouření, muselo zavřít mezi třemi a osmi procenty pohostinství,“ podotknul šéf sdružení podnikatelů v gastronomii Mario Pulker.

Nová vláda, nová kuřácká naděje

Ti, kteří proti úplnému zákazu kouření v minulosti protestovali, teď doufají, že květnový zákaz kouření nenastane. Krajně pravicoví Svobodní (FPÖ) při dohadování koalice tlačí na vítěze voleb, Rakouskou lidovou stranu (ÖVP) a jejího předsedu Sebastiana Kurze, aby jejich společná vláda nechala věci tak, jak jsou.

Proti se postavila třicítka lékařů a vědců, kteří se zabývají škodlivostí tabáku. Šéfovi lidovců poslali otevřený dopis s výzvou, aby zákon nestahoval. Podepsal ho i odborník na finance ve zdravotnictví Thomas Czypionka. Ústupek politiků by podle něj byl nebezpečným krokem zpět.

Máme jasné důkazy, že plošný zákaz kouření má pozitivní dopad na zdraví lidí a snižuje počet kuřáků.
Thomas Czypionka
expert na ekonomiku zdravotnictví

„Rakousko je už teď na chvostu evropského žebříčku kontroly tabáku. V tom, co dělá v této oblasti a jak chrání lidi před negativními dopady kouření,“ varoval Czypionka. Argumentuje studií, podle které kuřáci Rakousko ročně stojí v přepočtu víc než devatenáct miliard korun, především při léčení nemocí způsobených tabákem.

Proti snaze lékařů stojí miliardové příjmy z daní za cigarety. Obě budoucí vládní strany krom toho čerpají z podpory menších podnikatelů včetně těch, kteří pracují v gastronomii a pohostinství.