Irácká armáda dobyla Rávu, poslední baštu Islámského státu

Irácká armáda oznámila, že dobyla město Ráva ležící u syrské hranice. Ráva byla označována za poslední útočiště členů tak zvaného Islámského státu v Iráku. Irácké síly „zcela osvobodily Rávu a vztyčily iráckou vlajku nad jejími budovami“, uvedl podle agentury Reuters generálporučík Abdal Amír Rašíd Jaralláh.

Osvobození města Irák považuje za konec nadvlády islámského chalífátu, který ovládal od roku 2014 obrovskou rozlohu Iráku i Sýrie. Bojovníci IS dobyli v létě 2014 severní a západní území Iráku, přičemž se zmocnili i druhého největšího iráckého města Mosul. Armáda nad ním převzala znovu kontrolu až letos v červenci.

Útok na západoiráckou Rávu zahájila armáda ráno. Předpokládala, že bitva bude krátká, protože většina bojovníků IS, už prchla k syrské hranici. „Čistící operace a likvidace“ četných bomb a dalších výbušnin, které ve městě džihádisté zanechali, pokračuje, dodaly armádní zdroje.

IS v Sýrii bojuje o ztracená území

Z druhé strany hranice jsou bojovníci IS vytlačováni na sever a východ Sýrie. Poslední baštou, kterou v Sýrii ztratili, bylo město Rakká. Na jeho osvobození se podílela americká armáda a arabsko – kurdské milice. 

Ovšem teroristická skupina Islámský stát se snaží získat ztracená území zpět. Před několika dny údajně opět dobyla syrské město Búkamál, které leží u hranice s Irákem. Syrská armáda a její šíitští spojenci tento týden oznámili, že nad městem získali kontrolu. Bojovníci Islámského státu ale vzápětí zahájili protiofenzivu. Libanonská televize Al-Manár, blízká šíitskému hnutí Hizballáh, uvedla, že v Búkamálu se nachází vůdce IS abú Bakr Bagdádí.