Sněžka jako místo pro piknik? Za vstupy do zakázané zóny budou pokuty

Lidé v Krkonoších chodí, kam nemají. Čekají je kontroly (zdroj: ČT24)

Správa Krkonošského národního parku bude častěji kontrolovat chování turistů na Sněžce. Lidé tam běžně vstupují do míst, kam nesmějí, a svačí tam, čímž podle ochranářů poškozují chráněnou přírodu. Pokud nebudou dbát na nové výstražné cedule, čekají turisty pokuty.

„Na Sněžce to turisté poznají poměrně snadno – neměli by chodit za řetězy. Obecně se ale dá říci, že vstupovat se v první zóně národního parku nesmí nikam, kde nejsou značené cesty,“ podotkl redaktor ČT Přemysl Šrámek.

Na Sněžce jsou nové výstražné mnohajazyčné cedule, které lidem vysvětlují, proč mají pravidla dodržovat. „Vrchol Sněžky se při pěkném počasí proměňuje v jedno velké piknikové místo. Lidé se sluní na travnatých plochách, kde rostou jedinečné rostliny jako třeba kriticky ohrožený druh pampelišky,“ upozornil Šrámek.

Problém je, že turisté navíc často neposbírají odpadky. Na trávě také bývají nedopalky od cigaret. „Ochranáři teď počkají, jak turisté zareagují na nové výstražné cedule. Pokud do zakázaných zón budou i nadále vstupovat, začnou prý rozdávat pokuty,“ uvedl redaktor.

Správa Krkonošského národního parku letos opraví v nejvyšších českých horách 24 úseků turistických chodníků a lesních cest o celkové délce 8,4 kilometru.

Konec pikniků v zakázaných zónách na Sněžce (zdroj: ČT24)

Stavby by měly přijít na zhruba 4,5 milionu korun a zčásti je zaplatí peníze z fondů Evropské unie. Oprav se dočkají i cesty, které byly poničeny povodněmi a přívalovými dešti v letech 2013, 2016 a 2017.