„Neporazíte mě,“ vzkazuje Trumpovi a rasistům Židovka, která jako dítě unikla nacistům

Marianne Rubinová kdysi dávno jako dítě unikla hrůzám holocaustu, nyní se stala symbolem odporu proti násilí vyvolanému bělošskými rasistickými skupinami ve Virginii. Sociální sítě obletěla fotografie, na níž 89letá žena drží ceduli s nápisem „Jednou jsem unikla nacistům, teď mě neporazíte“. Její příběh přinesl Huffington Post.

Při víkendových násilnostech v Charlottesville ve Virginii zemřela jedna žena a další lidé utrpěli zranění. V neděli se shromáždily v amerických městech stovky lidí, aby vyjádřili odpor proti nenávistným projevům.

Jednou z newyorských demonstrantek byla i Rubinová, jejíž snímky se rychle staly virálem. Stará žena připomněla Američanům, že je třeba nebrat bělošské pravicové extremisty na lehkou váhu.

Ačkoli bylo tentokrát právě Charlottesville epicentrem rasistické rétoriky a násilí, extremistické skupiny působí napříč Spojenými státy. Podle zprávy Právního centra pro chudé amerického Jihu z února 2017 jich působí v USA aktivně 917, další stovky „spí“.

Podle komentátorů roste síla bělošských radikálních hnutí kvůli sociálním sítím, ale také v souvislosti se zvolením Donalda Trumpa prezidentem. Rubinovou dění znepokojuje, protože se jí nechtěně vrací vzpomínky na období, kdy žila coby malá Židovka v nacistickém Německu.

Jednou přišli nacističtí vojáci k rodině do bytu, když bylo Rubinové šest let. „Věděla jsem, že se děje něco špatného. Srazili mě k zemi, pak srazili otce k zemi,“ vzpomíná na těžké časy. Spolu s rodiči se jí podařilo uprchnout z Německa na konci třicátých let – nejprve do Itálie, pak do Francie a konečně do USA.

Ne všichni rodinní příslušníci ale dopadli dobře – její babička se nakonec do Německa vrátila a snažila se pomoci dalším členům rodiny, přičemž zemřela v československém koncentračním táboře Terezín.

Rubinová teď svou ceduli z protestu zavěsila na přední dveře svého domu, aby ji každý viděl. Vzkaz ale směřuje hlavně k prezidentu Donaldu Trumpovi. Ten čelí kritice, že během prvních pár dnů jasně neodsoudil násilí páchané bílými extremisty.

Prezident to pak sice udělal, následně ale vzal zpátečku, když uvedl, že za nepokoje nesou odpovědnost obě strany – tedy i levicoví demonstranti. Rubinová by podle svých slov nejraději poslala Trumpa do pr…. „Moje děti vědí, co tím myslím: nedělej to, co teď děláš,“ zdůraznila.