Trump obrátil: Vinu za násilnosti ve Virginii nesou obě strany

Kvůli Trumpovu přístupu k násilí ve Virginii prořídl jeho poradní tým (zdroj: ČT24)

Poradní sbor amerického prezidenta Donalda Trumpa se kvůli jeho váhavému přístupu k odsouzení víkendových násilností bělošských rasistů ve Virginii ztenčil už o čtyři generální ředitele významných amerických firem. Podle Trumpa nesou vinu na krveprolití v Charlottesville obě strany. Šéf Bílého domu dodal, že za jeho vlády se rasová situace v zemi zlepšila.

Generální ředitelé technologické společnosti Intel Brian Krzanich a oděvní značky Under Armour Kevin Plank se rozhodli ukončit spolupráci se šéfem Bílého domu. Již před nimi takto zareagoval na Trumpův přístup ke krveprolití šéf farmaceutického gigantu Merck Kenneth Frazier. Posledním, kdo širší tým kolem Trumpa opustí, je šéf Aliance amerických výrobců Scott Paul. „Učinil jsem správnou věc,“ uvedl bez dalších podrobností na svém Twitteru.

 „Američtí lídři musejí ctít naše základní hodnoty tím, že jasně odmítnou výrazy nesnášenlivosti, fanatismu a nadřazenosti jedné skupiny,“ konstatova Frazier. „Teď když Ken Frazier z Mercku rezignoval na prezidentský poradní orgán, bude mít víc času na to, aby snížil ty zlodějské ceny léků!“ reagoval prezident na Twitteru.

Sobotní násilnosti ve Virginii si vyžádaly řadu zraněných a jeden bělošský radikál je obviněn z vraždy obhájkyně práv etnických menšin. Trump zprvu jasně neodsoudil původce násilí. „Na tomhle světě není místo pro rasismus či diskriminaci. Naší volbou je láska a jednota,“ napsal na Twitteru Plank předtím, než oznámil svou rezignaci na pozici v poradním sboru.

Krzanich se připojil brzy nato na stránkách své firmy. Své rozhodnutí však nezdůvodnil pouze Trumpovým přístupem k událostem k Charlottesville, ale také „vážnými škodami, které atmosféra politicky rozdělené společnosti způsobuje zásadním tématům“.

Odchodem ze sboru prý chce upozornit na to, že vedení země kvůli politickým sporům nemyslí na to, že by se mělo vypořádat s neuspokojivým stavem americké průmyslové výroby.

„Nejsem politik. Jsem inženýr, který strávil většinu kariéry v továrnách, které vyrábějí ty nejpropracovanější přístroje. Ale i mně je jasné, že téma už je zpolitizované natolik, že pokrok je nemožný. Podporovat americkou výrobu by nemělo být politickým tématem,“ uvedl Krzanich.

Šéf Bílého domu se nakonec v pondělí k násilnostem po silném veřejném tlaku vyjádřil podruhé a přímo odsoudil „Ku Klux Klan, neonacisty a zastánce bělošské nadvlády“. Ani to ale příliš nepomohlo.

„Trump část oponentů umlčel, ale ta debata je možná intenzivnější, než byla o víkendu. V Severní Karolíně proběhl ze strany demonstrantů úspěšný pokus strhnout jeden konfederační symbol – sochu. Trochu to připomínalo záběry ze stržení sochy Saddáma Husajna v Bagdádu. Mnozí Trumpovi vyčítají, že to trvalo 48 hodin a že nedokázal pod obrovským tlakem se vyjádřit k této věci dříve,“ podotkl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Zpravodaj ČT Řezníček k situaci kolem Trumpa a násilí ve Virginii (zdroj: ČT24)

Trojice firemních šéfů ale není první ztrátou, kterou Trumpův poradní sbor v souvislosti s kontroverzními prezidentovými činy či prohlášeními zaznamenal.

Například šéf společnosti Tesla Elon Musk či ředitel společnosti Walt Disney Bob Igero nedávno odešli kvůli odstoupení USA z předloni uzavřené Pařížské dohody o klimatu.

Trumpovy komentáře

Trump v první reakci na násilnosti ve virginském Charlottesville hovořil o odpovědnosti „mnoha stran“, po silném tlaku médií a politiků ale v pondělí výslovně kritizoval rasisty a neonacisty.

V úterý opět hovořil o tom, že vinu na násilnostech nesou obě strany, v obou táborech jsou podle něj dobří i špatní lidé. Mimo jiné prohlásil, že levicoví demonstranti „násilně napadli druhou skupinu“. Za jeho vlády se prý rasová situace v zemi zlepšila. Uvedl, že vytváření pracovních míst by mohlo mít pozitivní vliv na zmenšování projevů rasismu v zemi.