Vůdce IS Bagdádí žije, je přesvědčen velitel kurdské rozvědky

Vůdce radikální organizace Islámský stát (IS) abú Bakr Bagdádí je naživu. Na 99 procent si je tím jist velitel tajné služby v iráckém Kurdistánu Láhaur Talabání. Zprávy o Bagdádího smrti se objevily už několikrát. Naposledy jeho zabití při náletu v červnu ohlásilo Rusko, v červenci pak vůdcovu smrt potvrdil Irák s odkazem na informace od samotného IS.

„Bagdádí je určitě živ, není po smrti. Máme informace, že žije, věříme tomu na 99 procent. Nezapomínejte, že se jeho minulost váže k Al-Káidě v Iráku. Schovává se před tajnými službami, ví, co dělá,“ prohlásil šéf jedné ze dvou kurdských rozvědek. Podle něj je Bagdádí nyní v okolí syrského města Rakká.

Rusko ani USA Bagdádího smrt nemohou potvrdit

Ruská armáda 16. června ohlásila, že byl Bagdádí „velmi pravděpodobně“ zabit při náletu na Rakká koncem května. Asi týden poté předseda branného a bezpečnostního výboru horní komory ruského parlamentu Viktor Ozerov prohlásil, že Moskva má téměř stoprocentní jistotu, že byl vůdce IS zabit při květnovém ruském náletu v Sýrii.

V červenci pak o Bagdádího smrti hovořila irácká televize a také exilová skupina syrských ochránců lidských práv.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí přiznal, že Moskva má o Bagdádím „vzájemně si odporující“ informace. „Dostávají se k nám protichůdné informace a naše tajné služby je ověřují. Nemáme jisté zprávy,“ řekl Peskov.

USA ke zprávám o Bagdádím uvedly, že jeho smrt nedokážou potvrdit ani vyvrátit. Spekulace o smrti šéfa IS se vynořily i v dávnější minulosti a nikdy se nepotvrdily.

Bagdádí na veřejnosti nebyl moc vidět, v roce 2014 z mešity v Mosulu vyhlásil chalífát IS na území severního Iráku a Sýrie, které tehdy islamisté obsadili. Nyní byl IS poražen v Mosulu a snaží se udržet své pozice v syrské Rakká.

Porazit IS bude podle Talabáního trvat ještě roky

Ačkoli se hovoří o porážce IS v Iráku i Sýrii, Talabání je k těmto zprávám skeptický. Podle něj IS změní taktiku, i když se potýká se zhoršenou morálkou svých lidí. Porazit tuto organizaci podle Talabáního potrvá ještě tři, čtyři roky.

Skupina pak podle něj přejde do režimu povstalecké organizace. Vedení se podle něj ujmou velitelé tajných služeb z doby bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, kteří už nyní určují taktiku.

Arabské zdroje uvádějí, že jako nejpravděpodobnější příští vůdce samozvaného Islámského státu připadá v úvahu nynější velitel oddílů IS v Libyi Tunisan Džaláladdín Túnisí, který byl Bagdádímu blízký.