Jsme jednotní, hřměl mnohatisícový dav v Istanbulu rok od snahy o sesazení Erdogana

Desetitisíce lidí se v Istanbulu účastnily pochodu národní jednoty. Připomněli si tak první výročí nezdařeného puče. Na mostě přes Bospor se konal pietní akt na počest obránců režimu, kteří během puče zahynuli. Celkem při střetech zemřelo 260 osob.

Patnáctý červenec byl v zemi vyhlášen státním svátkem. Veřejná doprava je o víkendu v Istanbulu a Ankaře zdarma.

Prezident Recep Tayyip Erdogan se zúčastnil mimořádné parlamentní schůze. „Uplynul právě rok od nejtemnější a nejdelší turecké noci, která se nakonec změnila v jasný den,“ řekl poslancům premiér Binali Yildirim.

Poděkoval tisícům Turků, kteří se loni 15. července vydali do ulic na výzvu prezidenta, aby pučisty přemohli. Sám Erdogan pronese projev půldruhé hodiny po půlnoci, kdy na parlament před rokem pučisté svrhli první bomby. 

Předtím se ještě dostavil k Mostu mučedníků, který byl dříve znám pod názvem Bosporský most, a slavnostně odhalil památník na počest těch, kteří byli zabiti.

Silnice kolem mostu byly tak plné, že někteří lidé se rozhodli připlout na lodích. Lidé v průvodu mávali tureckými vlajkami a někteří v průvodu nesli obrázky těch, kteří při pokusu o puč přišli o život.

Část armády před rokem letadly a tanky zaútočila na Erdoganův palác, parlament a sídlo tajných služeb v Ankaře, obsadila most přes Bospor a mezinárodní letiště v Istanbulu. Vojáci a policisté ale vzpouru do rána potlačili.

„Byl to gang, jehož členové nosili uniformu našich ozbrojených sil. Byli jak mezi našimi policisty, tak v justici nebo na ministerstvech,“ prohlašuje prezident. V zemi stále platí výjimečný stav a vláda řídí zemi pomocí dekretů.

Autoritářský režim přitvrdil vůči oponentům – 50 tisíc lidí skončilo ve vazbě.  Ze zaměstnání bylo propuštěno více než 150 tisíc státních zaměstnanců údajně podporujících pučisty. Degradováno bylo 350 důstojníků.

„Soudnictví bylo zničeno. Místo rychlé normalizace vytvořili trvalý výjimečný stav,“ prohlásil na adresu vlády vůdce největší opoziční strany Lidové republikánské strany (CHP) Kemal Kiliçdaroglu.

Zástupce šéfa prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Ahmet Yildirim kritizoval masové propouštění a zatýkání poslanců HDP a vytkl vládě, že provedla druhý převrat.

Erdogan pak díky referendu o změnách ústavy ještě posílil své pravomoce. Ze zorganizování puče viní duchovního Fethullaha Gülena a marně žádá o jeho vydání z exilu ve Spojených státech. Gülen obvinění odmítá a tvrdí, že za převratem stál sám Erdogan, který ho využil jako záminku, aby mohl vytáhnout do boje proti opozici.

Pokus o převrat v Turecku
Zdroj: ČT24/BBC/CPJ