V Maďarsku se zformovalo krajně pravicové hnutí, které chce konkurovat Jobbiku

V Maďarsku vzniklo nové ultrapravicové hnutí (zdroj: ČT24)

V Maďarsku vzniklo nové krajně pravicové hnutí Síla a odhodlání s ambicí kandidovat ve volbách. Vyplnit hodlá prostor, který vznikl poté, co extremistická strana Jobbik před volbami plánovanými na příští rok začala mírnit svou radikální rétoriku. Novou platformu založila tři hnutí, která chtějí šířit tváří v tvář imigraci myšlenku „etnické sebeobrany“.

Nové krajně pravicové hnutí se podle agentury Reuters staví proti liberálním hodnotám a migraci a používá otevřeně rasistická hesla. Jeden z vůdců hnutí Zsolt Tyirityán užíval během svého proslovu na akci ve Vecsési dokonce nacistickou terminologii včetně pojmu Lebensraum, tedy životní prostor.

„Vyhlašujeme válku liberalismu,“ řekl rovněž Tyirityán. Podle něj tato ideologie Evropu učinila „neobyvatelnou a neubránitelnou“. Příznivců má nové hnutí zatím jen několik stovek, jeho potenciál je ale v Maďarsku výrazně větší, upozorňuje zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

Síla a odhodlání chce přebrat voliče Jobbiku

Oficiálně vzniklo hnutí Síla a odhodlání v obci Vecsés na akci, které se zúčastnilo několik stovek radikálů. Nové politické uskupení se chce zúčastnit voleb v příštím roce a získat voliče nespokojené s vývojem největší maďarské opoziční strany Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik).

Akce, na které vzniklo hnutí Síla a odhodlání
Zdroj: Laszlo Balogh/Reuters

Krajně pravicový Jobbik začal v poslední době pod vedením předsedy Gábora Vony ustupovat o radikálních a antisemitských hesel ve snaze získat na svou stranu i umírněnější voliče. Začal mimo jiné podporovat členství Maďarska v Evropské unii.

V jarních parlamentních volbách se kvůli roztříštěné levici podle pozorovatelů stane Jobbik zřejmě hlavním vyzyvatelem konzervativní vládní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána.