Tvrdá kontrola a minimum pauz: Život chudých Romů pod vládou Jobbiku

Minoritu u sebe nechtějí, proto jí znepříjemní život tak, aby sama odešla. Diskriminační recept proti Romům nyní v praxi zkouší někteří maďarští politici. Například vesnice Ózd, kde vyhrála místní volby strana Jobbik, zavedla krutý režim u veřejně prospěšných prací. Minimum přestávek či maximum sledování má zacílit právě na chudé Romy.

S nápadem zaměstnat lidi bez práce na městských farmách přišel osmadvacetiletý starosta David Janiczak. Zavedl delší pracovní dobu, minimum přestávek i kamery, které pracovní výkon monitorují. „Nedovolíme si sednout ani na pět minut. Ani když nám teče krev z nosu, nemůžeme přestat. Pracuje se pořád,“ říká Bela Biro, který je do veřejně prospěšných prací zapojen.

Právě drsnější podmínky mají podle představ Janiczaka přinutit Romy, aby řada z nich město opustila – a údajně tak snížila kriminalitu či finanční zátěž. „Nikdy bychom se neměli bát říkat pravdu. Bohužel většina těchto destruktivních lidí jsou Romové. Bez nich by to bylo ve městě jednodušší,“ tvrdí Janiczak.

Vedení města Ózd pracuje na vyhnání místní romské komunity (zdroj: ČT24)

O metodách, kterými se snaží radikálně pravicová strana Jobbik, v překladu Hnutí za lepší Maďarsko, vyhnat nepohodlné, píše starosta otevřeně i na svém Twitteru. Možnosti jsou podle něj jen dvě - násilné vyhnání, nebo systematický útisk. Zatím se drží metody druhé, k čemuž pak využívá diskriminační bytovou politiku nebo nelidské veřejně prospěšné projekty.

Nechtění lidé tak pracují na farmách, kde pěstují plodiny pro spotřebu obyvatel. Místní zástupci Romů už loni přitom vyjádřili obavu z přímého pronásledování. Nezaměstnanost je ve městě vážný problém. Zhruba třetina obyvatel je romského původu a právě mezi nimi je nejvíce chudých, kteří jsou závislí na sociálních dávkách.

Jobbik v současnosti vládne ve více než deseti maďarských městech, v posledních parlamentních volbách pak získal zhruba 20 % procent hlasů. Silnou podporu má navíc mezi mladými voliči, proto někteří komentátoři v souvislosti s volbami v roce 2018 hovoří o velké výzvě pro vládnoucí stranu Fidesz.

Jak připomíná politolog Peter Kreko, město Ozd je pro Jobbik jakousi „laboratoří vládnutí“, tedy pokusným polem, kde strana zkouší na komunální úrovni dopad svých politických kroků. Populistické výroky se ale stále častěji ozývají z úst pravicového premiéra Viktora Orbána a jeho vlády. Podle Amnesty International se tak stále víc prosazuje v Maďarsku diskriminační politika. Experti upozorňují, že takto vyhrocené postoje nápadně připomínají nechvalně proslulý fašismus.