Světoví lídři jednají v Hamburku o terorismu a klimatu. Podle Merkelové by se měli snažit o kompromis

Události: V Hamburku začal summit G20, provází ho nepokoje (zdroj: ČT24)

Účastníci summitu zemí G20 by podle německé kancléřky Angely Merkelové měli ukázat ochotu ke kompromisu. Miliony lidí totiž věří, že summit přispěje k řešení problémů světa, řekla Merkelová na začátku odpoledního jednání o globálním obchodě. Že hledání kompromisu může být komplikované, naznačil první projev amerického prezidenta Donalda Trumpa, který podle diplomatů citovaných agenturou DPA hovořil především o svých vlastních úspěších.

„Ty velké globální úkoly všichni známe a také víme, že nás tlačí čas. Řešení je proto často možné najít jen za předpokladu, že budeme připraveni ke kompromisu, že přiblížíme svá stanoviska,“ řekla Merkelová účastníkům jednání.

Rozdíly v názorech je podle Merkelové třeba pojmenovat. Kancléřka připomněla, že uskupení G20 reprezentuje dvě třetiny obyvatel světa a tři čtvrtiny světového obchodu. I proto podle ní od summitu miliony lidí hodně očekávají.

Rozdíly v názorech však byly patrné už poté, když Rusko, Čína, Indie a Brazílie ve společném prohlášení ostatní země G20 vyzvaly k naplňování Pařížské dohody o klimatu. Vyslovily se také pro volný obchod. Už před summitem se podobně vyjádřili evropští členové uskupení G20.

První setkání Trumpa s Putinem
Zdroj: Reuters

Trump mluvil o svých úspěších

Připravenost ke kompromisu bude zřejmě nejvíce potřeba během jednání o volném obchodě a ochraně klimatu. Trump totiž na rozdíl od ostatních účastníků summitu propaguje protekcionistická opatření a nechce naplňovat pařížskou dohodu o klimatu.

Právě Trump byl podle diplomatických zdrojů prvním, komu Merkelová při jednání udělila slovo. Místo globálního obchodu ale Trump zpočátku hovořil hlavně o tom, jak se daří americké ekonomice od té doby, co je prezidentem. Zmínil se také o severokorejských raketových testech, i když ty v danou chvíli nebyly předmětem jednání.

Po Trumpovi dostal slovo šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, který zdůraznil pozici Evropské unie, jež podporuje volný obchod a další dohody o něm.

Příjezd některých politiků do přísně střežené zóny v areálu hamburských veletrhů zdržely protesty v ulicích.

Summity G20 jsou tu především proto, aby se země, které jsou dnes důležité jak ekonomicky, tak politicky, dohodly v zásadních věcech na nějakém hrubém stejném směru.
Tomáš Klvaňa
publicista