Nepokoje v Hamburku přetrvaly do noci. Pořádek nedokázalo zajistit ani dvacet tisíc policistů

Násilnosti, které po celý pátek doprovázely summit skupiny G20 v Hamburku, neustávaly ani pozdě večer. Část střetů policie s demonstranty se přesunula do blízkosti budovy Labské filharmonie, kam státníci dorazili na večerní část jednání a koncert. Policie se protestující snažila udržet mimo přísně chráněnou zónu za pomoci vodních děl. Během protestů už bylo zraněno na 200 policistů, německá média informují o 11 těžce zraněných demonstrantech. Jeden policista utrpěl frakturu lebky. Při protestech ve městě shořely desítky aut.

Události: Tvrdé střety v ulicích Hamburku (zdroj: ČT24)

Představitelé zemí G20 debatují na summitu o otázkách boje proti terorismu, o mezinárodním obchodu, udržitelném rozvoji a globální ochraně klimatu.

Přístav a Labe protékající okolo budovy filharmonie byly už odpoledne terčem demonstrací, když tudy proplouvaly lodě aktivistů bojujících za životní prostředí. Jedna z nich na palubě vezla glóbus, na němž jako na záchodě seděl americký prezident Donald Trump vyobrazený jako malé rozzuřené dítě.

Neakceptovatelné, odsoudila násilí Merkelová

Později odpoledne se u přístaviště poblíž Labské filharmonie střetla policie s několika tisícovkami demonstrantů, kteří se snažili k nové dominantě Hamburku přiblížit. Vzduchem létalo kamení i další předměty, policie odpovídala vodními děly. Narušen je kvůli nepokojům provoz metra v této lokalitě. K Labské filharmonii se odpůrci summitu snažili dostat i na člunech. Přes zábrany se ale nedostali a policie jich nakonec 22 vylovila z vody.

Násilné formy protestů už odsoudila kancléřka Angela Merkelová, podle níž jsou „neakceptovatelné“. Poděkovala také pořádkovým jednotkám za jejich nasazení při klidnění situace. Zatčeno bylo přes 80 lidí.

Při dosavadních střetech s demonstranty, které se naplno rozhořely ve čtvrtek večer, bylo zraněno minimálně 196 policistů, většinou lehce. Jeden z policistů však utrpěl podle serveru listu Die Welt frakturu lebky, když mu demonstrant prorazil helmu železnou tyčí.

Protesty v ulicích Hamburku
Zdroj: Reuters
Protesty v ulicích Hamburku
Zdroj: Reuters

Podle televize n-tv se ráno snažila skupina demonstrantů ve čtvrti Bahrenfeld na západě Hamburku utéct před policisty přes zeď za pomoci kovových zábran. Ty ale zřejmě nevydržely jejich nápor a skupina spadla z asi čtyřmetrové výšky. Zraněno bylo celkem 14 lidí, z toho 11 těžce. Přesnou povahu zranění zatím policie neupřesnila, záležitost vyšetřuje. 

Večer se policie střetla s pěti sty demonstranty ve čtvrti St. Pauli, která je asi dva kilometry západně od Labské filharmonie. V některých ulicích hoří předměty, které tam levicoví radikálové naházeli. Materiál berou třeba na okolních stavbách. Radikálové vyrabovali obchod s potravinami a drogerii.

Ve čtvrti Schanzenviertel jeden z policistů vystřelil varovně do vzduchu. „Jeden z policistů byl ve čtvrti Schanzenviertel masivně napaden násilníky a vypálil varovný výstřel,“ napsala na Twitteru hamburská policie. Později upřesnila, že byl napaden, když viděl loupež, proti níž chtěl s kolegy zakročit. Policista nakonec našel úkryt v jednom z obchodů.

Pozdě večer policie na Twitteru uvedla, že výtržníci chtějí proti bezpečnostním jednotkám spáchat závažné trestné činy. „Situace je velmi vážná,“ sdělila policie.

Ve čtvrti Altona napadli radikálové policejní stanici, v místě hořela auta. Fotograf agentury DPA uvedl, že ve zdejší ulici Elbchaussee viděl 25 až 30 vyhořelých aut. 

V dalších částech města se demonstranti v průběhu odpoledne snažili blokovat ulice a křižovatky, aby narušili průběh summitu. Na televizních záběrech byly vidět skupiny lidí, které cesty blokovaly vsedě. Policie upozornila, že žádná shromáždění v koridoru, kudy budou projíždět kolony s politiky, nebude trpět.

Horizont ČT24: Hamburk má za sebou bouřlivý den a další ho ještě čeká (zdroj: ČT24)

Po neúspěšných výzvách se pak za pomoci vodních děl a těžkooděnců, kteří odváděli a odnášeli jednotlivé protestující, rozhodla ukončit protest zhruba stovky lidí na ulici Schwanenwik, která je blízko místa, kde nocuje americký prezident Donald Trump.

Na začátek summitu nakonec všechny delegace dorazily v pořádku, i když některé s menším zpožděním. Protestující přesto svou akci považují za úspěch, protože například kolona s Trumpem na místo jednání nejela nejkratší cestou, ale zvolila takovou, aby se vyhnula protestům.

Demonstrace ovlivnily i doprovodný program partnerek a partnerů jednajících státníků, který se musel změnit. Manželka amerického prezidenta Trumpa Melania dokonce kvůli protestu nemohla opustit vilu, v níž přebývá.

Summit G20 provázejí střety demonstrantů s policisty (zdroj: ČT24)

Dvacet tisíc policistů k udržení pořádku nestačí

Hamburk požádal další spolkové země o posily. Na místě už je přitom nyní zhruba 20 000 policistů z celého Německa, ani to však nestačí. Do severoněmeckého města by proto mělo dorazit dalších 240 policistů z Meklenburska – Předního Pomořanska a po dvou stovkách strážců zákona z Bádenska-Württemberska, Bavorska a Šlesvicka-Holštýnska.

Rozsáhlé demonstrace se ve druhém největším městě Německa očekávají i v sobotu. V hamburských ulicích by mohlo být až 100 000 protestujících. 

Hlavní část jednání velkých ekonomik G20 se uskuteční v areálu hamburských veletrhů, které jsou kousek od centra, ale také – jak s oblibou říkají aktivisté – co by kamenem dohodil od čtvrti Sternschanze proslulé levicovým radikalismem.

Lídry G20 čekají jednání o terorismu, mezinárodním obchodu či ochraně klimatu (zdroj: ČT24)