Při protestu proti summitu G20 se v Hamburku střetli demonstranti s policií

Den před začátkem summitu G20 se v Hamburku sešly tisíce lidí na protest s názvem Vítejte v pekle. Pochod byl zprvu poklidný. Pak ale došlo na potyčky policistů s demonstranty. Vzduchem létaly lahve, dýmovnice a další předměty, policie nasadila vodní děla a pepřový sprej, na místo byli povoláni zdravotníci. Pořadatel nakonec demonstraci ukončil. Při střetech s demonstranty bylo zraněno 76 policistů, většinou lehce. Policie zadržela nejméně pět lidí.

Demonstranti se u hamburského přístavu začali scházet po čtvrté odpoledne a k pochodu městem se zhruba 12 tisíc lidí vydalo kolem sedmé hodiny.

Už po několika minutách je ale zastavila policie, která svůj krok na Twitteru zdůvodnila tím, že asi tisícovka osob má zakrytý obličej, což není dovoleno. Několik desítek minut byl průvod zablokovaný, pak propukly srážky.

Zpravodaj ČT Václav Černohorský k demonstraci v Hamburku (zdroj: ČT24)

Policisté se snažili oddělit část demonstrantů, která se nazývá černý blok, a ostatním chtěli umožnit pokračovat v pochodu. Do akce se zapojilo mnoho desítek policistů, kteří se v některých případech dostali do velmi tvrdých potyček s demonstranty.

Na místě v tu chvíli bouchaly petardy a vznášel se nad ním dým. Část protestujících se snažila přelézt zeď vedoucí podél ulice, aby unikla před vodními děly. Na televizních záběrech byli nedlouho poté vidět policisté, jak zatýkají některé protestující, a zdravotníci, kteří pomáhali zraněným. 

Policie na Twitteru napsala, že její příslušníky demonstranti napadli. Na hamburského policejního mluvčího Tima Zilla se podle policejní zprávy protestující vrhli v okamžiku, kdy poskytoval novinářům rozhovor.

Demonstranti, s nimiž mluvila televize N24, takový výklad odmítají a tvrdí, že vše vyprovokovala policie. Pořadatelé nakonec demonstraci ukončili. 

Část lidí ale i poté pokračovala v protestu. Někteří tancovali do rytmu hudby, další se vsedě snažili blokovat policejní vozy a někteří zapalovali popelnice a další předměty. Policie informovala také o zapáleném autě a rozbitých výlohách několika obchodů.

Demonstrace v Hamburku
Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst

„Protestuje se proti globalizaci, kapitalismu, elitám, proti summitu G20, proti tomu, že se ho účastní zástupci autoritářských režimů, jako je Saúdská Arábie, proti Vladimiru Putinovi, Donaldu Trumpovi, Angele Merkelové, proti systému, proti policii,“ uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Německý ministr vnitra už dříve řekl, že čeká až osm tisíc k použití násilí připravených levicových extremistů a anarchistů. Podle pořadatelů ale hrozbu a číslo úmyslně nadsadil, aby ospravedlnil tvrdý postup a masivní bezpečnostní opatření.

V Hamburku bylo nasazeno 20 tisíc policistů a členů dalších bezpečnostních složek. Řada obchodů se na pochod připravila tím, že zabednila své výlohy.

Trump protesty obletěl

Do Hamburku odpoledne přiletěl z návštěvy Polska americký prezident Donald Trump, setkal se s německou kancléřkou, se kterou jednali vedle témat souvisejících se summitem G20 také o Severní Koreji, Blízkém východě či Ukrajině. Do centra města ho z hamburského letiště dopravila helikoptéra. Prezident se tak vyhnul demonstracím v ulicích. 

Po schůzce s Trumpem čekalo šéfku německé vlády ještě jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Summit zemí G20 začíná v pátek.

Vydáno pod