Trump chce, aby byl summit G20 úspěšný. Merkelové už slíbil pomoc

Americký prezident Donald Trump slíbil německé kancléřce Angele Merkelové pomoc, aby nadcházející summit zemí G20 skončil úspěchem. Po jejich společném telefonátu o tom informoval Bílý dům. Trumpův přístup k mezinárodní politice, který podle mnohých ohrožuje šance nalézt v řadě otázek kompromis, mezitím kritizoval německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Trump a Merkelová spolu v přípravě na summit v Hamburku hovořili rovněž o otázkách klimatu nebo mezinárodního obchodu. Jsou to právě tato témata, která do značné míry dělí Spojené státy a Evropu i další země G20. 

Evropští členové G20 se minulý týden v Berlíně vyslovili pro naplňování pařížské dohody o klimatu a pro mezinárodní obchod bez protekcionismu, čímž se jasně vymezili vůči Trumpově politice. Americký prezident rozhodl o odstoupení USA od pařížské dohody a opakovaně říká, že by se Spojené státy měly zaměřit hlavně na sebe. Zmiňuje přitom i možná protekcionistická opatření.

Trumpův přístup kritizoval německý prezident Steinmeier. „Když každý hledá jen nejlepší obchod (pro sebe), tak nakonec všichni prohrajeme,“ řekl novinám Stuttgarter Zeitung. V listu Die Welt pak vyzval Německo k užší spolupráci s Čínou tamní prezident Si Ťin-pching, podle něhož by měly obě země převzít větší zodpovědnost ve světě.

Merkelová se ještě před summitem sejde jak s čínským, tak s americkým prezidentem. Sama ale dopředu mírní očekávání od setkání s Trumpem. Uvedla, že postoje americké vlády jsou známé, a nelze proto očekávat, že by kvůli dvoudenní cestě do Hamburku přestaly platit.