Evropské země G20 poslaly Trumpovi jasný vzkaz: Dohodu o klimatu naplníme

Evropské členské země uskupení G20 se v Berlíně vyslovily pro naplňování Pařížské dohody o klimatu a pro mezinárodní obchod bez protekcionismu. Na společné tiskové konferenci po jednání to řekli německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Představitelé evropských zemí G20 se sešli před summitem skupiny, který se bude konat koncem příštího týdne v Hamburku. Bílý dům potvrdil středeční vyjádření Moskvy, že se v Německu poprvé setkají prezidenti Donald Trump a Vladimir Putin.

Merkelová vyjádřila přesvědčení, že se červencovému summitu G20 v Hamburku podaří vyjádřit vůli k jednotě a odhodlání. Mezi problémy, kterými by se měl summit především zabývat, jsou změny klimatu, mezinárodní obchod, migrace nebo boj proti terorismu.

Macron v této souvislosti poznamenal, že svět málokdy čelil takové napjaté situaci jako dnes. O to důležitější je podle něj mezinárodní spolupráce. Od Evropy se podle něj v tomto ohledu hodně očekává.

Aktivisté se připravují na summit skupiny G20
Zdroj: Reuters

Německo, Francie, ale také Británie, Itálie, Španělsko, Nizozemsko, Norsko a Evropská unie v Berlíně ladily noty na summit, který se bude konat 7. a 8. července. Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Herbert Raymond McMaster oznámil, že se při této příležitosti Trump poprvé sejde s Putinem. 

Jednotný postoj evropských zemí je podle pozorovatelů nutný zejména kvůli výzvě, kterou představují některé postoje amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten opakovaně hovoří o tom, že by se USA měly zaměřit především na sebe, uvažuje také o zavedení protekcionistických opatření. Ještě větší jsou rozdíly týkající se nutnosti boje proti klimatickým změnám. Trump začátkem června oznámil, že USA od Pařížské dohody o klimatu odstupují.

Tisková konference Emmanuela Macrona a Angely Merkelové (zdroj: ČT24)

Merkelová: Migraci, terorismus ani klima izolací nevyřešíme

Merkelová před setkáním s kolegy ze skupiny G20 vystoupila ve Spolkovém sněmu. i během tohoto projevu zdůraznila, že problémy současnosti vyřeší světpouze společně.  „Jsem přesvědčena, že protekcionismus není řešení, škodí všem zúčastněným,“ podotkla Merkelová.

Angela Merkelová – synchron
Zdroj: ČT24

Pařížskou dohodu o klimatu je podle Merkelové třeba naplnit, protože „víme, že změny klimatu jsou jednou z největších výzev lidstva, (že jsou) existenciální výzvou pro všechny lidi na světě“.

Horizont ČT24: Trumpovo vale dohodě o klimatu (zdroj: ČT24)

„Nemůžeme a nebudeme čekat na to, až se i ten poslední člověk na světě nechá přesvědčit vědeckými poznatky o změnách klimatu,“ prohlásila kancléřka.

Šéfka německé vlády očekává, že rozdílné názory na klimatické změny se projeví i na summitu G20, přesto chce ale jednání o nich vést tak, aby naplnila cíle pařížské dohody. Od té podle Merkelové nevede cesta zpět a nedá se o ní znovu vyjednávat.

Horizont ČT24: Rok 2016 byl teplotně opět rekordní (zdroj: ČT24)

O možnosti dohodu vyjednat nově mluvil nedávno právě Trump, který je známým skeptikem, pokud jde o klimatické změny. V minulosti dokonce uvedl, že si tento koncept vymyslela Čína, aby poškodila Spojené státy.

Čtvrteční slova Merkelové, která opakovaně volá po větší angažovanosti Evropy ve světě, do jisté míry navázala na kancléřčino květnové prohlášení, že už se Evropa nemůže plně spoléhat na ostatní a musí se více spoléhat na sebe.

Právě Evropu a Evropskou unii Merkelová označila v podstatě za příklad dobře fungující spolupráce. Vyjádřila přesvědčení, že EU je po rozhodnutí o brexitu jednotnější než dříve.

Poznamenala také, že zbývajících 27 zemí je na vyjednávání o vystoupení Británie z Unie výborně připraveno. Neměly by se ale soustředit jen na brexit, ale především na svou vlastní budoucnost, míní.

Merkelová také zdůraznila význam německo-francouzské spolupráce a řekla, že souhlasí s plánem nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na prohloubení eurozóny. Její rámec ale podle kancléřky musí vyvážit zodpovědnost a rizika, která ponesou jednotliví členové.