USA jsou pro nové sankce proti KLDR, Rusko vyzývá k obnovení dialogu

Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN uvedla, že Spojené státy jsou připraveny využít k odstrašení Severní Koreje i vojenských prostředků. Washington podle ní navrhne nové sankce. Rusko naopak vyzvalo k obnovení dialogu. Vážnou ranou pro stabilitu regionu je podle něj rozmístění amerického protiraketového štítu THAAD v Jižní Koreji.

USA chtějí prosadit sankce i navzdory ostatním

Kvůli raketové zkoušce KLDR se ve středu večer ve 21:00 našeho času sešla Rada bezpečnosti OSN. Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová uvedla, že USA jsou připraveny využít k odstrašení KLDR od vývoje zakázaných zbraní všech svých kapacit, v případě potřeby i vojenských prostředků.

„Jedna z našich schopností se opírá o naše úctyhodné vojenské síly. Použijeme je, pokud budeme muset. Dali bychom ale přednost tomu, kdybychom nemuseli jít tímto směrem,“ upozornila.

USA podle ní půjdou vlastní cestou v řešení situace s KLDR, pokud jiné země neschválí v Radě bezpečnosti OSN nové sankce proti Pchjongjangu. Varovala také, že země umožňující obchod se Severní Koreou navzdory sankcím OSN nebudou smět pokračovat v komerčním styku s USA. První takto postiženou zemí by ovšem mohla být podle agentury AP Čína.

Francouzský velvyslanec při OSN François Delattre na zasedání řekl, že Paříž podporuje nová mohutná a operativní protiopatření. Britský velvyslanec v OSN Matthew Rycroft uvedl, že Londýn podporuje nová zavazující opatření, aby KLDR ještě dráž zaplatila za své zbrojní zkoušky.

Lavrov varoval před pokusy svrhnout Kimův režim

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před zasedáním Rady varoval před pokusy svrhnout současný severokorejský režim. „Vycházím z toho, že úkol nastolený Radou bezpečnosti OSN spočívá v denuklearizaci Korejského poloostrova a nemůže a nesmí být využíván ke skrytým pokusům změnit v Severní Koreji režim,“ citoval TASS ministra zahraničí.

Náměstek ruského velvyslance v OSN Vladimir Safronkov vyzval k uklidnění situace a k obnově dialogu s cílem vyřešit rozepře na Korejském poloostrově. Dodal, že vážnou ranou pro stabilitu regionu je rozmístění amerického protiraketového štítu THAAD v Jižní Koreji. Nepřijatelná je podle něj i snaha ekonomicky KLDR udusit.

Čína je pro omezení zbrojení na Korejském poloostrově na obou stranách. USA mají podle ní zastavit rozmisťování protiraketového štítu THAAD v Jižní Koreji. „Čína byla vždy tvrdě proti chaosu a konfliktu na Korejském poloostrově. Z tohoto úhlu pohledu nesmí být vojenská odpověď alternativou,“ uvedl čínský velvyslanec v OSN Liou Ťie-i.

KLDR podle USA vyzkoušela nový druh rakety

Severní Korea v úterý podle amerického Ministerstva obrany vyzkoušela nový druh rakety, jaký ještě nebyl zaznamenán. Střela vyletěla z pohyblivé rampy, která byla poté opět stažena do depa. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson označil test mezikontinentální balistické rakety za eskalaci hrozby, kterou KLDR představuje pro Spojené státy a jejich spojence. Její počínání si podle něj žádá globální reakci.

Tillerson oznámil, že USA zesílí tlak na KLDR, aby se zodpovídala z testování rakety. Zároveň dodal, že jakákoliv země, která nedodržuje sankce OSN vůči KLDR, nechává na svém území pracovat Severokorejce či nějakým způsobem ekonomicky nebo vojensky pomáhá KLDR, „pomáhá nebezpečnému režimu“.

Krátce nato přišlo také vyjádření amerického ministerstva obrany. „Jsme nadále připraveni před hrozbou KLDR bránit sami sebe a naše spojence a použít přitom širokou škálu dovedností,“ řekla mluvčí Pentagonu Dana Whiteová. 

Snažíme se být vždy o krok vpředu, uvedl mluvčí Pentagonu

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis, který zároveň odsoudil severokorejský test jako další krok ke zvýšení napětí a k destabilizaci v oblasti, vyjádřil přesvědčení, že i proti raketě dlouhého doletu tohoto typu se USA dokáže ubránit.

„Máme důvěru v naši obrannou kapacitu,“ upozornil Davis s tím, že severokorejské útočné možnosti jsou sice omezené, ale přece jen rostou. Připomněl, že americká armáda v květnovém testu úspěšně poprvé sestřelila mezikontinentální raketu obrannou střelou. „Od začátku jsme usilovali o rozvinutí této schopnosti, abychom byli vždy o krok vpředu,“ dodal mluvčí. 

Americká armáda uvedla, že spolu s Jihokorejci v reakci na čin KLDR odpálila v jihokorejských vodách americké taktické balistické střely s krátkým doletem (ATACMS).

Jihokorejci a Američané reagují na včerejší testy Pchjongjangu vlastním arsenálem (zdroj: ČT24)

Jsme schopni zasáhnout jakékoliv místo na zemi, tvrdí Pchjongjang

Severní Korea v úterý oznámila, že vůbec poprvé úspěšně vyzkoušela mezikontinentální balistickou raketu, která je schopna nést silnou jadernou hlavici.

Spojené státy a Jižní Korea po počátečním názoru, že šlo o střelu středního doletu, postoj změnily a také již tvrdí, že šlo skutečně o mezikontinentální raketu.

Američtí experti, kteří analyzovali dráhu letu, dosaženou výšku a vzdálenost, jsou podle agentury Reuters toho názoru, že raketa by mohla potenciálně zasáhnout Aljašku. To připustil i Davis. Pchjongjang je ale podle něj ještě hodně vzdálen tomu, aby takovou střelu byl s to vyzbrojit jadernou hlavicí.

Pchjongjang tvrdí, že nyní je schopen zasáhnout prakticky jakékoliv místo na Zemi. Podle agentury AFP severokorejský diktátor Kim Čong-un testování mezikontinentální balistické rakety označil za „dárek americkým bastardům“.

Podle státní agentury KCNA citované západními médii ve středu také prohlásil, že jeho národ „ukáže Spojeným státům svou odvahu“ a že nikdy nebude o svých zbrojních programech vyjednávat. „Velký vůdce s širokým úsměvem“ prý vyzval své vědce, aby „Yankeeům hojně posílali dárkové balíčky“, čímž narážel na časté raketové testy KLDR v poslední době. 

Americký prezident Donald Trump na testování rakety již dříve reagoval na Twitteru slovy: „Severní Korea právě vypustila další raketu. Nemá tento člověk (severokorejský vůdce Kim Čong-un) ve svém životě nic lepšího na práci? Lze jen těžko uvěřit, že Jižní Korea a Japonsko to ještě vydrží. Možná že Čína vyvine tvrdý nátlak na Severní Koreu a jednou provždy skoncuje s těmito nesmysly!“

Kromě USA testování odsoudili představitelé Ruska, Číny, Japonska, Jižní Koreje, EU a OSN. Rusko a Čína trvají na stanovisku, že v úterý šlo o zkoušku rakety středního doletu a v reakcích vyzývají všechny strany ke zdrženlivosti. Jihokorejský prezident Mun Če-in zdůraznil, že se korejská otázka dá vyřešit jen mírově. Stejně jako německá kancléřka Angela Merkelová se před společnou schůzkou vyslovil pro přísnější sankce. 

Jihokorejské ministerstvo obrany ve středu v reakci na testování rakety varovalo, že KLDR s velkou pravděpodobností v brzké době podnikne šestý jaderný test. Zatím však Jižní Korea k tvrzení nemá přímé důkazy.