Průzkum už jen s povolením státu. Lidskoprávní organizace v Egyptě na pokraji zákazu

Egypt omezí působení skupin na ochranu lidských práv. Vyplývá to ze zákona, který podepsal prezident Abdal Fattáh Sísí. Nevládní organizace se budou moci věnovat jen rozvojovým a sociálním cílům. Zastánci změn hájí opatření jako ochranu národní bezpečnosti, aktivisté ale mluví o omezování svobod.

Za porušení nových pravidel hrozí až pět let vězení. Organizace mají rok na to, aby se změnám přizpůsobily, jinak budou soudem rozpuštěny.

Zákon silně omezuje možnost registrace nevládních organizací a v oblasti jejich financování a fungování poskytuje rozsáhlé pravomoci bezpečnostním složkám. Žádná nevládní organizace nově nesmí provádět průzkum bez povolení státu. Zahraničním organizacím ukládá norma povinnost zaplatit v přepočtu až 477 tisíc korun za to, že budou moci v Egyptě působit.

Lidskoprávní aktivisté tvrdí, že zákon prakticky zakazuje jejich činnost. Na zhoršení svého postavení si stěžují i charity. Změny přitom přicházejí v době, kdy rostoucí počet Egypťanů obtížně zajišťuje vlastní potřeby, neboť úřady ruší subvence a zvyšují daně.

Poslanci a další zastánci změn hájí opatření jako ochranu stability země. Vláda dlouhodobě obviňuje skupiny na ochranu lidských práv, že jsou sponzorovány cizími státy a usilují o vyvolání neklidu.

Parlament návrh schválil loni v listopadu, ale neodeslal jej hned k posouzení prezidentovi. Vláda na nových regulacích pro nevládní organizace pracovala roky, ale zákon navržený poslanci byl podle Reuters natolik restriktivní, že k němu měli výhrady i ministři.

Sísí je vůči opozici tvrdý, Trump ho přesto chválí

Před šesti lety byl v rámci série revolucí z takzvaného arabského jara svržen dlouholetý autokratický vůdce Egypta Husní Mubarak. Na jeho místo nastoupil v roce 2012 demokraticky zvolený islamista Muhammad Mursí.

V roce 2013 ho ale sesadil armádní převrat, při němž hlavní roli sehrál Sísí, jenž Egyptu vládne dosud. Od té doby se v zemi znásobily počty útoků spáchaných radikály.

Bývalého maršála Sísího obviňují mezinárodní nevládní organizace z toho, že tvrdě potlačuje nejen islamistické, ale jakékoli opoziční projevy. Lednová zpráva Human Rights Watch (HRW) mluví o snaze egyptské vlády zakázat činnost pracovníkům v oblasti lidských práv a o záměru úřadů potlačit nezávislé občanské iniciativy v zemi.

Současná situace v Egyptě je podle organizace horší než před revolucí z roku 2011, která svrhla Mubarakův autoritářský režim. Egyptské bezpečnostní složky podle zprávy HRW často zatčené týrají a nesou zodpovědnost za několik set loňských případů nezvěstných osob.

Někdejší americký prezident Barack Obama kvůli Sísímu pozastavil Egyptu na dva roky americké zbrojní dodávky.

Naopak Obamův nástupce Donald Trump minulý týden při schůzce s arabskými lídry v Saúdské Arábii egyptského prezidenta ocenil a prohlásil, že Sísí dělá „úžasnou práci vzhledem k obtížným podmínkám“. Už dříve pozval Sísího také do Bílého domu.

Na egyptském Sinajském poloostrově působí odnož teroristické organizace Islámský stát (IS), jejíž zničení je jedním z hlavních deklarovaných cílů Trumpa ve funkci prezidenta. Islamisté na Sinaji útočí od roku 2013 především na egyptské policisty a vojáky. V poslední době ale roste také počet útoků na křesťanskou menšinu koptů. V zemi platí výjimečný stav.

Vydáno pod