O teroristech jen „pravdivě“. Egyptský prezident schválil kontroverzní zákon

Egyptský prezident Abdal Fatáh Sísí v neděli podepsal speciální protiteroristický zákon. Předpis v zemi umožňuje ukládat vysoké pokuty novinářům píšícím o teroristických útocích v rozporu s oficiálními informacemi.

Zákon předpokládá uložení pokuty ve výši 200 tisíc až 500 tisíc egyptských liber (zhruba 622 tisíc až 1,6 milionu korun) osobě, která vydá nebo zveřejní „nepravdivé“ informace o atentátech nebo operacích proti islamistickým bojovníkům.

Po zavraždění generálního prokurátora Hišáma Barakáta 29. června při atentátu Sísí slíbil zavedení přísnějších protiteroristických zákonů. Po atentátu následovala série útoků džihádistů proti egyptským vojákům na Sinajském poloostrově a armáda byla roztrpčena způsobem informování o těchto útocích v médiích.

Sinajský poloostrov je dějištěm častých útoků radikálů na bezpečnostní jednotky od svržení prezidenta Mursího v roce 2013. O život při atentátech od té doby přišlo na 400 členů bezpečnostních sil. V květnu ale vůdci islamistů vyzvali členy, aby se zaměřili také na soudce a útočili na ně v odvetě za pronásledování a popravy příslušníků radikálních skupin.

Zákon rovněž mimo jiné stanovuje tresty za různé teroristické činy. Sahají od pětiletého vězení po trest smrti. Ten lze uložit například za vytvoření nebo vedení teroristické organizace. Její financování může mít za následek doživotní trest, který je v Egyptě 25 let.

  • Egypt se potýká s násilím islámských radikálů od roku 2013, kdy armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího zvoleného za islamistické Muslimské bratrstvo.
  • Po zákazu této organizace se extremisté zaměřili na vojáky a policisty a útočí na ně zejména na Sinajském poloostrově.
  • Po svržení Mursího skončily ve věznicích stovky příznivců Muslimského bratrstva a mnozí dostali vysoké tresty.
  • Mursí byl odsouzen k trestu smrti, ale proti rozsudku se může ještě odvolat.