Trump uvítá egyptského autoritáře Sísího, kvůli boji s terorem zřejmě opomene lidská práva

Zpravodaj ČT Řezníček: Reakce na příjetí Sísího v Bílém domě jsou rozporuplné (zdroj: ČT24)

Z arabského spojence „věrným přítelem“. Tak vidí možný restart americko-egyptských vztahů americký prezident Donald Trump, který v Bílém domě přivítá Abdala Fattaha Sísího – autoritářského vůdce Egypta, jehož režim je viněn ze zatýkání i mučení oponentů. Trump ho ale zřejmě za porušování lidských práv kritizovat nebude, v první řadě chce totiž společně porazit Islámský stát. Jde o další odklon od Obamova politického kurzu.

Sísí stál v roce 2013 v čele vojenského převratu, který svrhl prvního demokraticky zvoleného egyptského prezidenta Muhammada Mursího z nyní zakázaného Muslimského bratrstva.

Od té doby Sísí tvrdě zakročil proti několika tisícům islamistických stoupenců Mursího, ale rovněž nechal uvěznit řadu prominentních sekulárních aktivistů.

Lednová zpráva HRW mluví o snaze egyptské vlády zakázat činnost pracovníkům v oblasti lidských práv a o záměru úřadů potlačit nezávislé občanské iniciativy v zemi.

Současná situace v Egyptě je podle organizace horší než před revolucí z roku 2011, která svrhla Mubarakův autoritářský režim. Egyptské bezpečnostní složky podle zprávy HRW často zatčené týrají a nesou zodpovědnost za několik set loňských případů nezvěstných osob.

Kritika? Když už, tak v soukromí

Trump se ale nechal slyšet, že Sísího bude kvůli lidským právům kritizovat spíš soukromě, diskrétněji než předchozí hlavy státu, sdělil v pátek činitel z Bílého domu. Oficiálně jsou na programu dva hlavní body: boj proti terorismu a hospodářská reforma.

Na egyptském Sinajském poloostrově působí odnož Islámského státu, jehož zničení je jedním z hlavních deklarovaných cílů Trumpa ve funkci prezidenta. Islamisté na Sinaji útočí od roku 2013 především na egyptské policisty a vojáky.

Trump bude chtít od svého egyptského protějšku vědět, zda by mohl nějak zatlačit na ostatní členy koalice, která bojuje s Islámským státem, aby i oni dali větší ruku k dílu než dosud.
Martin Řezníček

Trump také odmítl komentovat, zda se u Sísího přimluví za Ayu Hijaziovou, která má americké i egyptské občanství a vedla v Egyptě charitu pro siroty, než byla v roce 2014 zatčena.
Aktivisté tvrdí, že na základě falešných obvinění týkajících se zájmu o politické reformy. Podle HRW jde o „výsměch spravedlnosti“. Ženě hrozí doživotní trest.

Ve Washingtonu se demonstrovalo za politické vězně v Egyptě

V neděli se ve Washingtonu sešli Sísího odpůrci požadující propuštění politických vězňů. „Dáváme 1,5 miliardy samovládci, který zabil tisíce lidí, který uvěznil desítky tisíc lidí včetně Američanů,“ zdůraznil Mohamed Soltan, jenž strávil v egyptském vězení téměř dva roky.

„Musíme říct světu, jakého člověka Trump přivádí do Bílého domu,“ řekl Soltan, který byl uvězněn za účast na protestu vsedě proti odstranění islamistického prezidenta Mursího. Nyní vede kampaň Freedom First za propuštění amerických občanů, kterých vězní Egypt podle jeho informací v současné době sedm.

„Obecně nevidím žádné známky toho, že by Trumpa nějak víc znepokojovalo porušování lidských práv v Egyptě nebo jeho následky. Způsob, jakým Sísí vládne Egyptu, přitom podkopává schopnost být efektivním partnerem,“ podotkl Stephen McInerney z Projektu pro demokracii na Blízkém východě.

Podle něj by Sísího represe mohly vést k vzestupu radikalismu v Egyptě. Tisíce uvězněných odpůrců vlády totiž zůstávají ve vězení bok po boku extremistů, kteří by se je mohli snažit dostat na svou stranu.

Obama přechodně osekal Káhiře vojenskou pomoc

Trumpův předchůdce Barack Obama nikdy s Egyptem vazby nezpřetrhal, ovšem jeho režim značně kritizoval a Sísího do USA nikdy nepozval. Zároveň pozastavil společné vojenské cvičení s Egyptem, stejně jako část z 1,3miliardové roční vojenské pomoci. Sísí ale své chování nezměnil a Washington nakonec pomoc obnovil, připomíná server Politico.

Trump už během kampaně tvrdil, že právě brutální praktiky jsou nutné k vymýcení islámského radikalismu. Stavěl se proti zásahům USA na Blízkém východě, které podle něj pouze uvrhly oblast do chaosu. Svého předchůdce Obamu několikrát obvinil z toho, že zapříčinil vznik samotného Islámského státu.

„Fantastický chlapík,“ řekl Trump o Sísím

Podle Trumpových spolupracovníků včetně ministra obrany Jamese Mattise je načase, aby Washington Sísího podpořil. Sám Trump během kampaně vydal prohlášení, že „USA budou věrným přítelem, ne jen spojencem, na něhož se Egypt může spolehnout“.

Že sem přijíždí egyptský prezident takhle záhy poté, co se Trump stal prezidentem, je v americké moderní historii výjimečné.
Martin Řezníček

Loni v září, po osobním setkání se Sísím, označil prezidenta za „fantastického chlapíka“. „Sísí dostal Egypt pod kontrolu. Opravdu se ujal kontroly,“ chválil egyptského vládce v rozhovoru pro Fox Business.

Trump si chce zřejmě naklonit arabský svět po vydání kontroverzního dekretu

Sísího návštěva poskytuje Trumpovi příležitost upevnit svůj vztah s vůdcem nejlidnatějšího státu arabského světa, což se mu hodí po vlně kritiky, kterou spustily jeho imigrační dekrety, jež cílí na většinově muslimské země, píše Guardian.

Jeho administrativa se navíc potýká s otázkami, zda změny v politice způsobily nárůst civilních obětí v Sýrii, Iráku či Jemenu.

Washington v Trumpově režii nechce vnucovat světu své hodnoty

Nový šéf Bílého domu dlouhodobě odmítá myšlenku, že jsou Spojené státy zvlášť ctnostná země. „Když svět vidí, jak špatné jsou Spojené státy, a začneme mluvit o občanských svobodách, nemyslím si, že jsme nějak dobrým poslem,“ prohlásil v červenci v rozhovoru pro list The New York Times.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson nedávno porušil tradici, když nepředstavil osobně zprávu svého ministerstva týkající se dodržování lidských práv po celém světě, připomíná Politico.

V polovině března pak Trumpova administrativa odmítla podepsat dopis odsuzující údajné mučící praktiky v Číně. Nový prezident zároveň navrhl odebrat část peněz ministerstvu zahraničí, které dostává na šíření hodnot v zahraničí.