Trump oznámil nový protiimigrační dekret. Z černé listiny vypustil Irák

Donald Trump podepsal druhý prezidentský dekret proti imigraci (zdroj: ČT24)

Prezident Donald Trump podepsal nový imigrační výnos. Oproti lednové verzi ze seznamu sedmi „zakázaných zemí“ vypadnul Irák. Ze zbývajících, tedy Íránu, Jemenu, Súdánu, Sýrie, Libye a Somálska mají mít lidé zapovězen vstup do USA na 90 dní. Zákaz se týká jen žadatelů o nová víza; držitelé platných víz budou moci nadále do USA cestovat. Oproti původnímu dekretu, který americké soudy v únoru zablokovaly, dostali též výjimku držitelé trvalých pracovních povolení známých jako zelené karty.

Nová vyhláška má být náhradou za lednový protiimigrační dekret, jehož platnost zablokovaly soudy. Změnou proti původnímu dekretu je právě vyjmutí Iráku ze seznamu států, kterých se zákaz vstupu bude týkat. Podle médií je důvodem vyškrtnutí Bagdádu jeho klíčová role v boji proti teroristické organizaci Islámský stát.

„Irák je významným spojencem v boji proti ISIS,“ zdůvodnil změnu ministr zahraničí Rex Tillerson, který použil jednu ze zkratek teroristické organizace Islámský stát. Americké úřady podle něho zajistí spolu s iráckou vládou opatření, která zabrání cestovat do USA „lidem s kriminálními či teroristickými úmysly“.

Podle Tillersona je Irák významným spojencem v boji proti IS (zdroj: ČT24)

Bagdád ocenil krok Bílého domu

Irák již vydal oficiální prohlášení, ve kterém vyslovil úlevu nad tím, že se ho Washington rozhodl neponechat na seznamu. „Takové rozhodnutí je krokem správným směrem, upevňuje strategické spojenectví mezi Bagdádem a Washingtonem v řadě oblastí a také ve válce proti terorismu,“ citoval Reuters prohlášení iráckého ministerstva zahraničí.

Prezidentský vrtulník míří k Bílému domu
Zdroj: Reuters

Zatímco dřívější dekret zakazoval vstup všem občanům vybraných států, nyní se to má týkat jen těch, kteří nejsou držiteli zelených karet. Agentura AP s odvoláním na své zdroje uvedla, že vstup do USA bude umožněn i všem držitelům amerických víz.

Změna se bude týkat i syrských uprchlíků, na jejichž přijímání původní dekret uvalil časově neomezené embargo. Nově podle AP mají americké úřady k syrským běžencům přistupovat jako ke všem ostatním uprchlíkům, na které se bude vztahovat 120denní pozastavení azylových a uprchlických programů.

Trump by rád hlavně vzdělané migranty

Prezident Trump v minulých dnech také poprvé připustil komplexní přistěhovaleckou reformu s tím, že by chtěl, aby i do USA mířili hlavně vzdělaní migranti. Americké úřady navíc zvažují, že v případě nelegálního překročení hranice rozdělí matky od dětí.

Donald Trump
Zdroj: Reuters

Cílem zamýšleného opatření je zamezit ženám, aby s dětmi nedovolené přechody absolvovaly. Zmíněný návrh předpokládá, že ženy by po zadržení vyčkaly na výsledek azylového řízení v detenčním středisku, jejich děti by byly předány do ústavní péče.

V současné době jsou rodiny, které přišly do USA nelegálně, obyčejně po zadržení obratem propouštěny a během azylového i deportačního řízení zůstávají na svobodě. Prezident Donald Trump tuto praxi kritizoval a vyzval k jejímu zrušení.

Republikáni v Kongresu tvrdí, že ženy se na mnohdy nebezpečnou cestu přes hranice s dětmi vydávají, neboť počítají s tím, že budou po případném zadržení rychle propuštěny a že deportační řízení potrvá roky.

Mexicko-americká hranice
Zdroj: Reuters

Nejistota i u rodin, které už v Americe žijí

O nic snazší pozici nemusí mít ani imigranti bez dokumentů, kteří už v Americe žijí. Právě je mohou postihnout širší deportace než dosud. „Vláda dosud tvrdila, že nemá příliš zájem na deportaci člověka, který tu pobýval mnoho let a má děti s americkým občanstvím. A nový dekret říká: všichni jsou stejnou prioritou,“ uvedla výkonná ředitelka poradny CHIRLA Angelica Salasová.

Obavy enormně zvyšují zájem o právní poradenství, v posledních týdnech jde na jihozápadě USA o nárůst v řádu několika tisíc procent. Ve Spojených státech žije na 5 milionů dětí (většina z nich s americkým občanstvím), jejichž alespoň jeden rodič pobývá v zemi nelegálně.

Kontrola mexických imigrantů
Zdroj: Reuters

Dosud není například ani jasné, zda se Bílý dům vydá cestou plošných nebo výběrových deportací. Prezident Trump dokonce naznačil možnost reformy s vidinou legalizace pobytu ‒ tedy oproti kampani obrat o 180 stupňů. V Kongresu pak mluvil hlavně o tom, že chce přilákat vzdělané cizince. Za podobný přístup k migrantům pochválil jmenovitě Kanadu a Austrálii.

Během předvolební kampaně i krátce po nástupu do Bílého domu se Trump ostře vymezoval vůči imigrantům, kteří jsou v USA bez povolení k pobytu. Postupně ale začal zdůrazňovat, že chce ze země deportovat hlavně cizinecké zločince.

Platnost Trumpova nařízení po sérii žalob pozastavil soud. Podle některých amerických médií z něj chce Bílý dům vypustit spornou pasáž o úplném zákazu vstupu syrských uprchlíků do země.