Facka Obamově politice. Realita? Asad je syrský prezident, zdůraznil Bílý dům

Horizont ČT24: Asadův odchod už není prioritou USA (zdroj: ČT24)

Spojené státy musejí přijmout politickou realitu, že Bašár Asad je syrským prezidentem. Prioritou je zničení Islámského státu (IS). S takovým názorem přišel Bílý dům poté, co předchozí prezident Barack Obama léta opakoval, že Asad musí odejít. Londýn už dal na vědomí, že s novým přístupem Trumpovy administrativy nesouhlasí.

Americká a britská vláda roky tvrdily, že Asad kvůli uplatňovaným brutálním praktikám musí odstoupit, aby mohla v Sýrii proběhnout politická transformace. „Jsem si jist, že jsou jeho dny sečteny,“ uvedl Obama v říjnu 2012.

„Co se týče Asada, je politickou realitou, kterou musíme přijmout s tím, jak na tom teď jsme. Co se týče Asada, ztratili jsme za minulé administrativy spoustu příležitostí. Musíme se soustředit teď na to, abychom porazil IS,“ prohlásil ale v pátek mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

„Spojené státy mají zásadní priority v Sýrii a Iráku, a my jsme dali jasně najevo, že boj proti terorismu, zejména porážka IS, je nejpřednější mezi těmito prioritami,“ zdůraznil.

Američané se do konfliktu víc a víc zapojují vojensky i pozemně. Otázka, kdo povede syrský režim, není na pořadu dne, teď jsou na pořadu dne boje s Islámským státem. Ale pokud tam bude takto rozdělující osoba, tak se nedá počítat s tím, že Sýrie bude celistvá. Syrský režim není schopen válku vyhrát a ovládat v tuto chvíli celé syrské území. Musel by se dohodnout s Kurdy a povstalci, pro něž je Asad nepřijatelný.
Jan Veselý
arabista

Nový šéf americké diplomacie už ve čtvrtek řekl, že v dlouhodobém horizontu rozhodne o Asadově osudu syrský lid. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová pak sdělila, že prioritou Washingtonu není nadále soustředit se na odstranění syrského prezidenta.

Nechal bombardovat civilisty, připomíná Londýn

Londýn změna názoru zjevně překvapila. Britský ministr zahraničí Boris Johnson zdůraznil, že Británie si stále myslí, že Asad musí odejít. Současný režim podle něj musí skončit pro dobro syrského lidu. Asadova vláda přinesla obyvatelům smrt a zkázu, podotkl na summitu NATO v Bruselu.

Spojené království „nevidí dlouhodobou budoucnost Sýrie v někom, kdo bombardoval své vlastní civilisty,“ konstatoval později britský ministr obrany Michael Fallon. Trumpovu administrativu kritizovali i někteří američtí republikánští zákonodárci, podle nichž nejde „ignorovat masové vraždění syrského lidu“, za nímž Asad stojí.

Podle senátora Lindseyho Grahama by se ze setrvání Asada v úřadu radovalo Rusko a Írán, které prezidenta podporují v boji proti rebelům.

Sama Haleyová připustila, že Asadův osud bude klíčovým bodem jednání s jeho spojenci v OSN. „Myslím, že tohle je jedna ze situací, kdy si USA a Rusko budou moci říct, jak by mohly dosáhnout lepšího řešení. Ale o Asadovi se bude určitě jednat,“ prohlásila.

Zástupce syrské opozice výroky Washingtonu šokovaly. Zdůraznili přitom, že jakoukoli Asadovu roli v budoucím politickém systému nikdy nepřijmou.

Trumpův předchůdce Barack Obama nikdy nepřestal mluvit o tom, že syrský prezident musí odejít, povstalcům ale nijak zvlášť nepomáhal, připomíná britský Telegraph. Vybraným jedincům poskytly USA vojenské vybavení a výcvik, ovšem primárně se Američané soustředili na boj proti Islámskému státu, což je i Trumpovou prioritou.

Angažmá Ruska a Íránu v syrském konfliktu výrazně posílilo postavení Asadova režimu a pojistilo jeho územní zisky, zejména na konci roku, kdy se provládním silám podařilo dobýt Aleppo. Opozice je roztříštěná a část z ní odmítá usednout k jednacímu stolu, odkud by měla vzejít dohoda o budoucnosti Sýrie.