Europarlament řeší imunitu Le Penové kvůli údajnému zneužití fondů

Evropský parlament začal projednávat zrušení imunity europoslankyně Marine Le Penové. Francouzskou kandidátku na úřad prezidenta podezírají ze zneužívání peněz z evropských fondů. Nacionalistka zatím pokračuje v kampani před druhým kolem voleb. Mezi stávkujícími dělníky ve městě Amiens se objevila ve chvíli, kdy tam dorazil i její rival Emmanuel Macron.

Francouzská justice požádala o zrušení imunity Le Penové v případu podezření z fiktivního zaměstnávání spolustraníků jako poslaneckých asistentů v polovině dubna. Europarlament po šéfce FN požaduje vrátit asi 339 tisíc eur (9,1 milionu korun). Policie zatím obvinila dva její parlamentní asistenty. Sama Le Penová se odmítá dostavit k výslechu.

Žádost „byla postoupena výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu, který je zodpovědný za tyto otázky“, sdělil nyní předseda europarlamentu Antonio Tajani zákonodárcům na začátku oficiálního zasedání legislativního výboru v Bruselu.

Le Penová se považuje za oběť špinavých politických praktik

Europarlament Le Penové částečně zrušil imunitu už začátkem března. Ve Francii je totiž vyšetřována kvůli podezření, že v prosinci 2015 zveřejnila na Twitteru záběry s krutým obsahem. Na snímcích byla mimo jiné vražda amerického novináře Jamese Foleyho, jemuž islamisté uřízli hlavu.

„Jsem poslankyně, mou úlohou je odsuzovat Islámský stát,“ hájila se tehdy Le Penová. Obvinění označila za „politické vyšetřování“ a vyzvala k jeho přerušení. Pokud ji soud uzná vinnou, hrozí političce až tři roky vězení a pokuta 75 tisíc euro.

Le Penová už dříve přišla částečně o imunitu i kvůli obvinění z podněcování rasové nenávisti a diskriminace, když přirovnala v roce 2010 v Lyonu modlící se muslimy v ulicích k okupaci nacistů.

„Je mi to líto, ale někteří lidé velmi rádi mluví o druhé světové válce a o okupaci, takže pojďme mluvit o okupaci, protože to je to, co se tu děje. Nejsou tu žádné tanky, žádní vojáci, ale je to stále okupace,“ konstatovala tehdy. Soud ji ale nakonec zprostil viny.

Kampaň je v plném proudu

Le Penová se ve druhém kole voleb střetne s centristou Macronem, který má dle průzkumů více než dvacetiprocentní náskok. Finalisté se ve středu téměř potkali ve městě Amiens na severu země. Firma Whirlpool, vyrábějící velké domácí spotřebiče, odtud hodlá přemístit výrobu a s tím i pracovní příležitosti do Polska.

O nečekané překvapení se postarala Le Penová, když se objevila mezi stávkujícími dělníky, zatímco Macron jednal v sídle místní obchodní komory s odborovými předáky, informovala agentura AFP. 

Politička, která v regionu vyhrála první kolo prezidentských voleb, zdůraznila, že je „kandidátkou všech Francouzů, kteří nechtějí přijít o svoje zaměstnání a o kupní sílu“. Macron ji obvinil z politického zneužití sociálních problémů v oblasti a zdůraznil, že její ekonomický program by Francouze ochudil.

Návštěva Le Penové v Amiens svědčí podle AFP o ofenzivním charakteru její kampaně. Francouzská média podrobila Macrona kritice za pomalý rozjezd kampaně před druhým kolem voleb, a obvinila ho z toho, že předčasně věří ve snadné vítězství.