Děsivé číslo 5 018 168. Tolik žije na Blízkém východě registrovaných syrských uprchlíků

Syrská občanská válka trvá už sedmým rokem. Za tu dobu si podle aktivistů vyžádala nejméně 320 tisíc obětí včetně 96 tisíc civilistů. Více než polovina populace opustila své domovy a organizace OSN teď zveřejnila další hrozivou statistiku – v zemích Blízkého východu žije v současné době 5 018 168 syrských uprchlíků.

Poprvé od roku 2011 číslo přesáhlo hranici pěti milionů, z toho 488 tisíc lidí pobývá v uprchlických táborech.

Údaj zahrnuje dva miliony Syřanů zaznamenaných UNHCR (Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) v Egyptě, Iráku, Jordánsku a Libanonu. Dalších 2,9 milionu lidí registruje turecká vláda a 29 tisíc osob pak severoafrické země. V přepočtu na počet obyvatel je migrační krizí nejvíce zasažen šestimilionový Libanon.

Na útěku je více než polovina všech Syřanů

Kromě lidí, kteří Sýrii opustili, zůstává mimo své domovy více než šest milionů osob, což znamená, že více než polovina Syřanů je na útěku. Podle dostupných dat měla země v roce 2014 přes 17 milionů občanů.

Organizace OSN zdůraznila, že je nutné běžencům více pomáhat. Přesídlení se zatím týká jen čtvrt milionu lidí, OSN chce ale najít místo k životu nejméně pro půl milionu uprchlíků.

„Velkorysé sliby jsou vítaným a důležitým symbolem solidarity a sdílení odpovědnosti ze strany mezinárodního společenství. Máme-li dosáhnout svého cíle, musíme tyto snahy v roce 2017 urychlit,“ zdůraznil Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

V Newyorské deklaraci pro uprchlíky a migranty v září 2016 se členské státy OSN zavázaly zvýšit své úsilí o nalezení nových domovů pro všechny uprchlíky registrované UNHCR, které je třeba chránit a jejichž případy vyžadují řešení ve třetích zemích. 

Podle UNHCR bude třeba během roku přesídlit celkem téměř 1,2 milionu utečenců, z čehož tvoří Syřané celých čtyřicet procent.