Šest let trvající noční můra. Syrské děti trpí traumaty, některé si přejí zemřít

Válka v Sýrii může podle organizace Save the Children zrodit celou „ztracenou generaci“. Děti, které se narodily na počátku konfliktu, trpí podle expertů toxickým stresem. Časté je sebepoškozování, poruchy řeči či agresivita. V místech neustálého bombardování a tvrdých bojů žijí v Sýrii podle odhadu nejméně tři miliony dětí.

Zpráva organizace Save the Children je založena na rozhovorech se 450 dětmi, dospívajícími i dospělými v sedmi ze čtrnácti syrských governorátů. Organizace zjistila, že zhruba 70 procent syrských dětí trpí symptomy toxického a posttraumatického stresu, jako je počůrávání nebo poruchy řeči. Čtyři pětiny dětí jsou agresivnější.

Objevily se i případy sebevražd nezletilých. Některé děti vypověděly, že chtějí umřít, aby mohly jít do nebe a být „v teple, jíst a hrát si“. Některé také řekly, že si přejí být zraněné, aby mohly do nemocnice, kde budou mít dostatek jídla.

„Riziko ztracené generace nikdy nebylo větší. Děti jsou traumatizované a vystavené extrémnímu stresu v době, kdy se utváří jejich psychika. Následky pro další život mohou být trvalé a nezvratné,“ upozornila psycholožka Marcia Brophyová, poradkyně organizace Save the Children pro Blízký východ.

Syrské děti
Zdroj: Bassam Khabieh/Reuters

Polovina dětí nemůže chodit do školy, učit se základní věci. Neprobíhá tak u nich základní sociální vývoj.

Viděly umírat své rodiče

Dvě třetiny dětí navíc ztratily někoho z nejbližších, střechu nad hlavou či utrpěly zranění. Jedno z pěti dětí uvedlo, že si nemá s kým povídat, ani kam jít, když má strach. „Mnohé syrské děti viděly umírat své rodiče a musejí se s těmi hrůznými zkušenostmi vyrovnat samy,“ uvedla Brophyová.

Podle dotazovaných dospělých je hlavní příčinou psychických poruch u dětí neustálé ostřelování a bombardování, jehož cílem jsou i školy a nemocnice. Více než polovina z nich uvedla, že zná nezletilé, kteří byli naverbováni do ozbrojených povstaleckých skupin.

Syrské děti
Zdroj: Khalil Ashawi/Reuters

Syrská válka trvá od roku 2011, kdy začalo povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada. Zahynulo v ní přes 300 tisíc lidí a další miliony přišly o domov. Do konfliktu zasahuje mezinárodní koalice vedená USA, která bojuje ze vzduchu s radikály z Islámského státu, ale i Rusko, jež je hlavním spojencem Damašku.

Hlavní boje probíhají v provincii Aleppo na severu země. Syrská armáda východně od
provinčního střediska obsadila čerpací stanici, která je hlavním dodavatelem vody do Aleppa. Dodávky vody do města jsou téměř dva měsíce přerušeny a obyvatelé jsou odkázáni na studny a nákup vody od soukromých obchodníků.

Asadovy síly Aleppo dobyly loni, ale boje pokračují na východě provincie. Od 25. února kvůli nim uprchlo 26 tisíc lidí. Mnozí směřují do Manbidže, který nyní kontrolují arabské a kurdské oddíly.